Quantcast

JAV rengs derybas dėl prekybos su Taivanu

JAV vyriausybė surengs derybas dėl prekybos su Taivanu, taip išreikšdama paramą demokratijai saloje, kurią Kinija laiko savo teritoriją, nors Pekinas ketvirtadienį perspėjo, kad prireikus imsis veiksmų „savo suverenitetui apsaugoti“.

Apie prekybos derybas paskelbta po Taivaną siekiančio įbauginti Pekino raketų paleidimo į jūrą šalia salos po to, kai Taivane apsilankė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) – aukščiausio rango JAV pareigūnė, surengusi vizitą saloje per pastaruosius 25 metus.

Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) vyriausybė sukritikavo planuojamas derybas, nes Pekinas laikosi pozicijos, kad Taivanas neturi teisės plėtoti užsienio santykių. Kinijos vyriausybė įspėjo Vašingtoną neskatinti salos bandyti paversti savo turimą de facto nepriklausomybę nuolatine, nes toks žingsnis, pasak Pekino, sukeltų karą.

„Kinija tam griežtai prieštarauja“, – sakė Prekybos ministerijos atstovė Shu Jueting (Šu Dziueting). Ji paragino Vašingtoną „visapusiškai gerbti pagrindinius Kinijos interesus“.

Ketvirtadienį Taivano kariuomenė surengė pratybas, per kurias naudojo raketas ir patrankas, imituodama atsaką į Kinijos raketų ataką.

Taivanas ir Kinija atsiskyrė 1949 metais po pilietinio karo. Jie nepalaiko jokių oficialių santykių, tačiau juos sieja milijardų dolerių vertės prekyba ir investicijos. Sala niekada nebuvo Kinijos Liaudies Respublikos dalis, tačiau valdančioji Komunistų partija teigia, kad ji privalo susivienyti su žemynine dalimi, prireikus – jėga.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos aukščiausio rango pareigūnas Azijos reikalams Kurtas Campbellas (Kurtas Kempbelas) praėjusią savaitę sakė, kad prekybos derybos „sustiprintų mūsų ryšius su Taivanu“, nors pabrėžė, kad JAV politika nesikeičia. Jungtinės Valstijos nepalaiko diplomatinių santykių su Taivanu, kuris yra devintas pagal dydį jų prekybos partneris, tačiau turi plačių neoficialių ryšių.

JAV prekybos atstovo pranešime apie būsimas derybas apie įtampą su Pekinu neužsimenama, bet teigiama, „oficialiomis derybomis“ bus plėtojami prekybos ir reguliavimo ryšiai, o tai jau reikštų glaudesnį oficialų bendravimą.

Galėdamas daugiau eksportuoti į Jungines Valstijas Taivanas galėtų atremti Kinijos pastangas pasinaudoti didžiausios salos prekybos partnerės statusu kaip politiniu svertu. Keršydama už N. Pelosi vizitą rugpjūčio 2 dieną žemyninė Kinija užblokavo Taivano citrusinių vaisių ir kitų maisto produktų importą.

Taivano užsienio reikalų ministerija labai palankiai įvertino prekybos derybas, kurios, pasak jos, atvers „naują puslapį“ santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis.

„Kadangi padėtis Taivano sąsiauryje pastaruoju metu paaštrėjo, JAV vyriausybė ir toliau imsis konkrečių veiksmų saugumui ir stabilumui Taivano sąsiauryje palaikyti“, – sakoma pareiškime.

JAV ir Kinijos santykiai yra blogiausi per kelis pastaruosius dešimtmečius, kilus ginčams dėl prekybos, saugumo, technologinių klausimų bei Pekino elgesio su musulmonų mažumomis bei Honkongu. 

JAV prekybos atstovo teigimu, derybos dėl prekybos vyks neoficialioje Vašingtono ambasadoje – Amerikos institute Taivane.

„Kinija visada prieštarauja bet kokiems oficialiems bet kurios šalies ryšiams su Taivano regionu Kinijoje, – sakė Kinijos atstovė spaudai Shu Jueting. – Kinija imsis visų būtinų priemonių, kad ryžtingai apsaugotų savo suverenitetą.“

Vašingtonas teigia, kad nėra užėmęs pozicijos dėl Kinijos ir Taivano statuso, bet nori, kad jų ginčas būtų išspręstas taikiai. JAV vyriausybė pagal federalinius įstatymus privalo pasirūpinti, kad sala turėtų priemonių apsiginti.

„Mes ir toliau imsimės ramių ir ryžtingų veiksmų, kad palaikytume taiką ir stabilumą, nuolatinių Pekino pastangų jiems pakenkti akivaizdoje, ir remsime Taivaną“, – praėjusį penktadienį per konferencinį pokalbį sakė K. Campbellas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių