Quantcast

JAV reikalauja Turkijos nutraukti „apgalvotas provokacijas“ Viduržemio jūroje

Jungtinės Valstijos antradienį pareikalavo, kad Turkija atitrauktų išteklių telkinių žvalgymo laivą iš ginčijamų vandenų, į kuriuos pretenzijas reiškia ir Graikija, taip pat pareiškė, kad Ankaros sprendimas vėl pasiųsti šį laivą yra „apgalvota provokacija“.

Griežto tono JAV Valstybės departamento pareiškime sakoma, kad JAV „smerkia“ Turkijos sprendimą, priimtą netrukus po to, kai įtampa su Graikija atslūgo.

„Raginame Turkiją nutraukti šią apgalvotą provokaciją ir nedelsiant pradėti parengiamąsias derybas su Graikija“, – sakoma Valstybės departamento atstovės Morgan Ortagus pareiškime.

„Turkijos pranešimas vienašališkai kelia įtampą regione ir sąmoningai apsunkina lemiamų parengiamųjų derybų tarp mūsų NATO sąjungininkių Graikijos ir Turkijos atnaujinimą“, – nurodė ji.

„Spaudimas, grasinimai, bauginimai ir kariniai veiksmai nepadės sumažinti įtampos Viduržemio jūros rytuose“, – pareiškė M. Ortagus.

Turkija šią savaitę vėl išprovokavo įtampos padidėjimą santykiuose su Atėnais, paskelbusi, kad siunčia savo laivą vykdyti išteklių žvalgymo darbų Viduržemio jūros rytuose.

Rugpjūtį išplaukęs laivas, ieškojęs jūros dugne dujų ir naftos telkinių, praėjusį mėnesį buvo sugrąžintas Turkijos į uostą, smarkiai padidėjus diplomatinei įtampai, paskatinusiai abi besivaržančias šalis surengti karines pratybas jūroje.

Įtampa atslūgo Turkijai atitraukus savo laivą ir sutikus pradėti parengiamąsias derybas su Graikija.

Tačiau Turkijos kariniam laivynui paskelbus, kad laivas „Oruc Reis“ atnaujins savo veiklą regione, Graikija pareiškė nepradėsianti jokių derybų, kol laivas nebus atitrauktas.

Praėjusį mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo demonstruodamas paramą apsilankė Graikijoje ir pasveikino pastangas įtampai sumažinti.


Šiame straipsnyje: TurkijaJAVdujų žvalgyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

galu

galu portretas
gale jav su pompeo atsibudo ir suprato kad turku nato pridarys politnieksybiu kurias teks patiems srebt tame politvyrusiniame jovale kurio fone dar rinkimai kuriu politinis kontrastas enumanomas?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių