Quantcast

JAV privatus sektorius rodo atsigavimo ženklų – birželį pasamdyta 2,4 mln. darbuotojų

Pramonės šakos, kurias smarkiai paveikė naujojo koronaviruso pandemija, parodė atsigavimo ženklų – birželį jose pasamdyta 2,4 mln. darbuotojų, trečiadienį paskelbė atlyginimų valdymo bendrovė ADP.

Gegužę buvo pasamdyta 3 mln. darbuotojų – tai reiškia, kad iš 20 mln. žmonių, kovo ir balandžio mėnesiais praradusių savo darbo vietas, daugiau nei 5 mln. sugrįžo į darbus.

Nepaisant to, pasamdytų darbuotojų prieaugis yra 1 mln. mažesnis, nei tikėjosi ekonomistai.

Surinkti duomenys parodė, kad už didžiąją dalį naujų pasamdymų – 937 tūkst. – birželį atsakingos nedidelės, po mažiau nei 50 darbuotojų turinčios bendrovės, o 961 tūkst. darbuotojų buvo pasamdyta turizmo ir laisvalaikio bei viešbučių ir restoranų sektoriuose. Pastarasis sektorius dėl siekio apriboti COVID-19 plitimą buvo beveik galutinai uždarytas.

Statybų sektoriuje pasamdyta 494 tūkst. darbuotojų.

Daugelis bendrovių savo buvusius darbuotojus galėjo pasamdyti per Atlyginimų apsaugos programą (Payroll Protection Program, PPP) ir naudojantis kitomis pagalbos priemonėmis, tokiomis kaip, pavyzdžiui, kelių trilijonų dolerių vertės Koronaviruso pagalbos, paramos ir ekonominio saugumo (CARES) paketu.

Daugumai valstijų švelninant karantino priemones, leista atsidaryti parduotuvėms ir restoranams, tačiau pastarosiomis dienomis JAV užfiksuojamų atvejų skaičius ėmė augti – tokios valstijos kaip Teksasas ir Florida pristabdė priemonių švelninimą.

„Ekonomikai toliau tęsiant lėtą atsigavimą, matome ryškų tokių sektorių, kuriuose atsisakyta daugiausiai darbo vietų, atsigavimą“, – teigė ADP tyrimų instituto viceprezidentas Ahu Yildirmazas.

„Iš tiesų, 70 proc. šį mėnesį sukurtų darbo vietų yra turizmo ir laisvalaikio, viešbučių ir restoranų, prekybos bei statybų sektoriuose“, – pridūrė jis.

ADP duomenys atskleidžia, kaip galimai atrodys šalies vyriausybės rengiama birželio užimtumo ataskaita, kurią ketinama paskelbti šį ketvirtadienį. Vidutiniškai prognozuojama, kad birželį buvo pasamdyta 3,5 mln. darbuotojų, o bendras nedarbo lygis, šiuo metu siekiantis 13,3 proc., nežymiai sumažėjo.

Ekonominių tyrimų bendrovės „High Frequency Economics“ analitikė Rubeela Farooqi įspėjo, kad net ir padidėjus pasamdytų darbuotojų skaičiui, „nedarbo lygis greičiausiai išliks aukštas ir taip parodys, kad darbo rinkos sąlygos išlieka silpnos, taip pat iškils pavojus aktyvumui ir darbo vietų skaičiui, didėjant naujų viruso infekcijų skaičiui.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių