Quantcast

JAV patvirtino išsiuntusios Iranui atsakymą dėl branduolinės sutarties

Jungtinės Valstijos trečiadienį patvirtino pateikusios atsakymą į Irano pasiūlymą dėl galimybės atgaivinti daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, perdavusios jį per derybų procesui tarpininkaujančią Europos Sąjungą.

„Kaip žinote, per ES sulaukėme Irano komentarų dėl ES pasiūlyto galutinio teksto. Šių komentarų peržiūrą jau baigėme. Šiandien atsakėme ES“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

Iranas anksčiau trečiadienį taip pat pranešė gavęs JAV atsakymą dėl galutinio teksto, pateikto Europos Sąjungos.

Galingosios valstybės siekia atgaivinti 2015 metų susitarimą, turintį apiboti šiitiškos respublikos branduolines ambicijas ir neleisti Iranui susikurti branduolinio arsenalo, nors Teheranas visuomet neigė turintis tokių planų.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą branduolinę sutartį 2015-aisiais pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Trečiadienį Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani (Naseras Kananis) sakė, kad Teheranas „gavo per koordinatorių [ES] JAV vyriausybės atsakymą dėl Irano Islamo Respublikos nuomones apie derybose dėl sankcijų atšaukimo dar neišspręstus klausimus“.

„Pradėtas JAV nuomonių kruopštaus nagrinėjimo procesas“, ir Iranas „paskelbs koordinatoriui savo nuomonę šiuo kontekstu, kai baigs savo peržiūrą“, sakė N. Kanani, bet daugiau detalių nepateikė.

Iranas praeitą savaitę išsiuntė savo pasiūlymus dėl galutinio susitarimo juodraščio, rugpjūčio 8-ąją gauto iš Europos Sąjungos, koordinuojančios derybas Vienoje dėl sutarties atkūrimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių