Quantcast

JAV patvirtino 12 mlrd. dolerių vertės sraigtasparnių „Apache“ pardavimą Lenkijai

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį patvirtino 12 mlrd. dolerių (11 mlrd. eurų) vertės atakos sraigtasparnių „Apache“ pardavimą Lenkijai. Tai milžiniškas sandoris su šia sąjungininke, remiančia Ukrainą kare su Rusija.

Valstybės departamentas pranešė Kongresui, kad Lenkija iš gamintojo „Boeing“ gaus 96 atakos sraigtasparnius „AH-64E Apache“, ir teigė, kad pardavimui uždegta žalia šviesa.

Praėjusiais metais Lenkija nusprendė siekti „Apache“, kad pakeistų senstančius sovietinius sraigtasparnius, didėjant susirūpinimui dėl Rusijos karinių veiksmų kaimyninėje Ukrainoje.

Šis pardavimas „pagerins Lenkijos pajėgumus atremti dabartines ir būsimas grėsmes, suteikiant patikimas pajėgas, galinčias atgrasyti priešininkus ir dalyvauti NATO operacijose“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) patvirtino pirkimą socialiniuose tinkluose ir pridūrė, kad „kol bus baigtos procedūros ir įsigytieji sraigtasparniai bus pristatyti Lenkijai, JAV kariuomenė aprūpins mus sraigtasparniais „Apache“ iš savo išteklių“.

Lenkija aktyviai palaikė JAV vadovaujamas pastangas paremti Ukrainą nuo Rusijos puolimo, didžiajai daliai milijardų dolerių vertės JAV ginklų, suteiktų Ukrainai, keliaujant per Lenkijos sieną.

Sausį Lenkija paskelbė, kad šiais metais gynybai planuoja skirti keturis procentus savo bendrojo vidaus produkto – gerokai daugiau nei NATO nustatytas dviejų procentų tikslas.

Birželį ji gavo pirmuosius tankus „Abrams“ pagal 1,4 mlrd. dolerių (1,3 mlrd. eurų) vertės sandorį dėl anksčiau JAV jūrų pėstininkų korpuso naudotų kovos mašinų.

Praėjusiais metais Lenkija įsigijo dar 250 modernesnių tankų „M1A2 Abrams“, kurie turėtų būti pristatyti 2024-ųjų pabaigoje. Tai bus pirmoji šalis už JAV ribų, turinti šiuos tankus.

Karas Ukrainoje sustiprino JAV ir Lenkijos, kurios konservatyvi vyriausybė anksčiau nesutarė su prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija tokiais klausimais kaip LGBTQ teisės ir žiniasklaidos laisvė, santykius.

Pareiškime Valstybės departamentas pavadino Lenkiją politinio stabilumo ir ekonominės pažangos Europoje jėga.

Kongresas turi teisę peržiūrėti ir blokuoti sraigtasparnių sandorį, tačiau prieštaravimų nesitikima.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeApachesraigtasparniaiLenkijapardavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių