Quantcast

JAV paskelbė sankcijas Irano ministrui dėl interneto cenzūros

  • Teksto dydis:

JAV iždo departamentas penktadienį paskelbė sankcijas Irano informacinių ir ryšių technologijų ministrui Mohammadui Javadui Azari Jahromi (Mohamadui Džavadui Azariui Džahromiui), Teheranui apribojus interneto ryšį dėl šalį apėmusių protestų.

„Skelbiame sankcijas Irano informacinių ir ryšių technologijų ministrui už apribotą prieigą prie interneto, įskaitant populiarias susirašinėjimo programėles, padedančias dešimtims milijonų iraniečių susisiekti vieniems su kitais ir išoriniu pasauliu“, – pranešime sakė iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas).

„Irano lyderiai žino, kad laisvas ir atviras internetas atskleidžia jų nelegitimumą, tad jie siekia cenzūruoti prieigą prie interneto, kad numalšintų prieš režimą nukreiptus protestus“, – teigė jis.

Protestai Irane įsiplieskė lapkričio 15 dieną, kuro kainoms pakilus 200 procentų.

Pareigūnai praneša, kad žuvo penki asmenys, tuo metu tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ nurodo, kad per protestus žuvo daugiau kaip 100 demonstrantų. Pranešama, kad saugumo pajėgos panaudojo kovinius šaudmenis malšindamos neramumus, per kuriuos protestuotojai degino degalines, veržėsi į policijos nuovadas ir plėšė parduotuves.

JAV iždo departamento teigimu, M. J. Azari Jahromi yra buvęs Irano žvalgybos ministerijos pareigūnas, padidinęs interneto cenzūrą per pastaruosius dvejus metus, kai vadovauja Informacinių ir ryšių technologijų ministerijai.

Jis „taip pat dalyvavo opozicijos aktyvistų sekime“, teigė Iždo departamentas.

Penktadienį, šeštą dieną iš eilės, interneto ryšys Irane tebėra blokuojamas, bet pareigūnai ir naujienų agentūros skelbia, kad prieiga prie interneto palaipsniui atnaujinama.

Sankcijos draudžia JAV piliečiams ir organizacijoms, turinčioms padalinių Jungtinėse Valstijose, įskaitant daugelį tarptautinių bankų, palaikyti verslo ryšius su M. J. Azari Jahromi, taip pat įšaldė JAV jurisdikcijoje esančius jo asmeninius aktyvus.

Ketvirtadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) apkaltino Irano vyriausybę interneto suvaržymu šalyje, siekiant nuslėpti „mirtį ir tragediją“ per įsiplieskusius masinius gatvių protestus.

„Iranas tapo toks nestabilus, kad režimas išjungė visą savo interneto sistemą, kad puikieji Irano žmonės negalėtų kalbėti apie šalį apėmusį didžiulį smurtą“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

„Jie nori nulinio skaidrumo, manydami, kad pasaulis nesužinos apie mirtį ir tragediją, kuriuos sukelia Irano režimas!“ – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Vakar nenauduojau karšto vandens. Dabar jau gausiu sankciju!

o

o portretas
kaip patys iskele byla del Wikeils duomenu paskleidimo tai ar tai ne cenzura su kaltinimais o si salis yra savarankiska tai kam lot?....

istryne visus komentarus

istryne  visus komentarus   portretas
,,jankiska demokrtija,,, laimejo... propogandonai gali toliau sikt....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių