Quantcast

JAV: nelauksime amžinai, kol Iranas įvykdys sąlygas branduolinei sutarčiai atgaivinti

JAV nelauks neribotą laiką, kol Iranas įvykdys Vašingtono nustatytas sąlygas, kad būtų atgaivintas 2015 metų susitarimas dėl Teherano branduolinės programos, ketvirtadienį Jeruzalėje pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Paklaustas, kiek laiko Jungtinės Valstijos pasirengusios skirti diplomatinėms pastangoms, J. Bidenas atsakė, kad jo administracija nustatė sąlygas, kurių reikia susitarimui atkurti, ir pabrėžė, kad „nelauksime amžinai“, kol Teheranas atsakys.

Pagal Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, arba JCPOA), pasirašytą 2015 metais, Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Siekdamas atgaivinti susitarimą, Iranas tiesiogiai derėjosi su likusiomis sutarties šalimis ir netiesiogiai – su Jungtinėmis Valstijomis, bet derybos nuo kovo mėnesio yra įstrigusios.

JAV pasinaudos „visa valstybine galia“, kad Iranas neįgytų branduolinių ginklų

JAV pasinaudos „visais savo valstybinės galios elementais“, kad Iranas neįgytų branduolinių ginklų, ketvirtadienį su Izraeliu pasirašytoje saugumo deklaracijoje pažadėjo amerikiečių prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

J. Bideno ir Izraelio premjero Yairo Lapido (Jairo Lapido) Jeruzalėje pasirašytame dokumente abi šalys dar kartą patvirtina savo „nenutraukiamus ryšius ir tvirtą Jungtinių Valstijų įsipareigojimą dėl Izraelio saugumo“.

Dokumentu Vašingtonas taip pat įpareigojamas „niekada neleisti Iranui įgyti branduolinio ginklo“.

Jungtinės Valstijos „yra pasirengusios panaudoti visus savo valstybinės galios elementus ir tai užtikrinti“, nurodoma „JAV ir Izraelio strateginės partnerystės bendroje Jeruzalės deklaracijoje“.

Ji buvo pasirašyta J. Bidenui antrą savo pirmojo prezidentinio vizito Viduriniuose Rytuose dieną susitikus su Izraelio pareigūnais. Jo delegacija po penktadienį įvyksiančių derybų su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) išskris į Saudo Arabiją – pagrindinę Irano varžovę regione.

Y. Lapidas yra sakęs, kad atsvara Iranui bus svarbiausias klausimas per dvišales derybas.

Bendroje deklaracijoje „Jungtinės Valstijos pakartoja savo tvirtą įsipareigojimą saugoti ir stiprinti Izraelio pajėgumus atgrasyti priešus ir pačiam gintis nuo bet kokios grėsmės ar grėsmių derinio“.

Deklaracijoje taip pat kalbama apie bendresnio pobūdžio Izraelio susirūpinimą dėl Irano, visų pirma dėl Teherano paramos palestiniečių islamistų grupėms „Hamas“ ir „Islamo džihadas“, Libano judėjimui „Hizbollah“.

„Jungtinės Valstijos taip pat patvirtina įsipareigojimą dirbant drauge su kitomis partnerėmis stoti prieš Irano agresiją ir destabilizuojamą veiklą, [nesvarbu], ar ji būtų vykdoma tiesiogiai, ar per įgaliotinius ir teroristines organizacijas, tokias kaip „Hizbollah“, „Hamas“ ir palestiniečių „Islamo džihadas“, – sakoma deklaracijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip norėčiau

kaip norėčiau portretas
kad kitaicai prarytų Rusiją. Tada suldėję savo ir rusų arsenalą jankyną paverstų didele didele Hirošima. Bo tie brudai karinėmis bazėmis apšikę visą pasaulį. Lenda visur kaip žiurkės.Ko išsigimėliam reikėjo Vietname, Serbijoj, Irake?

Sitas

Sitas portretas
Amerikonui neuztenka ukrainos- uzsimane ir arabu- ar nepasprings?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių