Quantcast

JAV Nacionalinės gvardijos kariai Vašingtone nuo šiol patruliuoja ginkluoti

Vašingtono gatvėse dislokuoti JAV Nacionalinės gvardijos kariai nuo vėlyvo antradienio vakaro pradėjo patruliuoti ginkluoti, artėjant Joe Bideno inauguracijai pakeitus galiojusią tvarką, praneša Vašingtone dirbantis naujienų agentūros AFP fotografas.

Nacionalinės gvardijos kariai iš pradžių teikė tik logistinę pagalbą Vašingtono policijai, o pirmadienį generolas Danielis Hokansonas, Pentagono Nacionalinės gvardijos biuro vadas, tikino, kad jiems nėra suteiktas leidimas nešioti ginklų.

Tuo metu D. Hokansonas tvirtino, kad leidimas Gvardijos kariams vykdyti teisėsaugos funkcijas, patruliuoti ginkluotiems ir prireikus sulaikyti žmones būtų „paskutinė išeitis“, kurios būtų imtasi, jei saugumo situacija taptų nevaldoma.

Kol kas neaišku, kas pasikeitė vėlyvą antradienio vakarą, tačiau miesto Nacionalinė gvardija situacijos nekomentuoja.

Saugumo ekspertai teigė, kad pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose ekstremistai ir prezidento Donaldo Trumpo šalininkai aktyviau kalbasi apie ginkluotų eitynių rengimą ir grasina smurtu JAV sostinėje ir kituose miestuose.

Pentagonas sausio 20 d. inauguracijai mobilizuos iki 15 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių, nes D. Trumpas ir jo šalininkai vis dar atsisako pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose.

Per sausio 6 d. vykusį D. Trumpo rėmėjų išpuolį Kapitolijuje žuvo penki žmonės. Tuo metu Nacionalinės gvardijos kariai buvo dislokuoti netoliese, tačiau jie nebuvo ginkluoti, o policija juos iškvietė per vėlai.

„The New York Times“ skelbė, kad antradienį Kapitolijaus kompleksą saugantiems kariams leista nešioti ginklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių