Quantcast

JAV Kapitolijus ruošiasi sausio 6-osios riaušininkų palaikymo mitingui

Vašingtone saugumo pajėgos penktadienį ruošėsi artėjančiam JAV Kapitolijų šturmavusių Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkų palaikymo mitingui, kad būtų išvengta sausio 6 dienos įvykių pasikartojimo.

Kapitolijaus kompleksą savaitgaliui vėl apjuosė šešis mėnesius po kruvinų riaušių jį saugojusi juoda tvora, taip pat atsirado stebėjimo kameros. Tačiau policijos pareigūnai nemato kokio nors specialaus sąmokslo, susijusio su šeštadienį rengiamu mitingu „Justice for J6“, požymių.

Vis tik Krašto saugumo departamento pareigūnai perspėjo dėl galimo smurto proveržio, skelbia JAV žiniasklaida, remdamasi gauta žvalgybos ataskaita. Netoliese turėtų įvykti atsakomasis mitingas.

„Mes žinome apie nedidelį skaičių grasinimų smurtu internete, susijusių su planuojamu mitingu, įskaitant internetines diskusijas, skatinančias smurtą dieną prieš mitingą“, – sakoma Krašto saugumo departamento Žvalgybos ir analizės biuro ataskaitoje. Ją cituoja televizija CNN.

Vyriausybės pareigūnai tikisi, kad į mitingą susirinks maždaug 700 protestuotojų. Kapitolijaus policija (USCP) 13 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku rengia spaudos konferenciją, kur praneš apie pasiruošimą rengiamai demonstracijai.

„USCP paprašė Gynybos departamento numatyti Nacionalinės gvardijos paramos galimybę, jeigu rugsėjo 18 dieną jos reikėtų“, – sakoma anksčiau šią savaitę paskelbtame pareiškime.

Kongreso narių mitingo metu komplekse nebus. Daugelis jų dar negrįžo po vasaros atostogų ir iki kitos savaitės nesugrįš.

Protestą organizuojanti grupė „Look Ahead America“ artimiausiomis savaitėmis planuoja rengti panašius susibūrimus visoje šalyje. Jos teigimu, jais siekiama palaikyti žmones, kurie teisiami už nesmurtinius nusikaltimus.

Mitingo organizatoriai ragina būsimus renginio dalyvius pagarbiai elgtis su teisėtvarkos pareigūnais ir nesinešti D. Trumpo plakatų.

„Mes paruošėme rezoliucijos projektą, kurį galėtų priimti valstijos įstatymų leidėjai, kad informuotų JAV senatorius ir Atstovų Rūmų narius, kad jie priešintųsi tironiškam ir nežmoniškam elgesiui su sausio 6-osios politiniais kaliniais, į kuriuos nusitaikė Teisingumo departamentas ir FTB“, – sakoma grupės lyderio Matto Braynardo (Meto Breinardo) pareiškime.

Prieš aštuonis mėnesius tūkstančiai D. Trumpo šalininkų – dauguma susiję su ultanacionalistų ir baltųjų viršenybės šalininkų grupėmis – šturmavo Kapitolijų po prezidento kalbos, kurioje jis pakartojo klaidingus savo pareiškimus, esą rinkimus laimėjo jis, o ne Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Širdimis ir mintimis esame su tais žmonėmis, kurie yra taip neteisingai persekiojami dėl sausio 6 dienos protesto, susijusio su Suklastotais Prezidento Rinkimais“, – sakoma ketvirtadienį D. Trumpo paskelbtame pareiškime.

Pranešama, kad dėl riaušių Kapitolijuje kaltinimai buvo pareikšti daugiau nei 600 žmonių, dešimtys jų savo kaltę pripažino.

Daugumai jų gresia kaltinimai dėl nesunkių baudžiamųjų nusižengimų, nenumatančių laisvės atėmimo bausmės, tačiau dėl sunkių nusikaltimų teisiamiems riaušininkams gresia griežtos laisvės atėmimo bausmės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
idomu ar sis mineimas nebus kartais bidonui paskutinis ?

KAIP DABAR PRAVERTŲ....

KAIP DABAR PRAVERTŲ.... portretas
Palikti ginklai Afganistane už 90 milijardų dolerių...Apsistatytų Baidenas Kapitolijų trimis tankų, patrankų užkardomis ir miegotų sau ramiai...Braška "demokratinė" Amerika per visas siūles...O naciukas Zelenskis ir G.Landsbergis dar vis lekia už Atlantos ieškoti išsigelbėjimo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių