Quantcast

JAV ir Vokietija ieško bendrų sąlyčio taškų dėl „Nord Stream 2“

Jungtinės Valstijos ir Vokietija trečiadienį pažadėjo dirbti kartu spaudžiant Rusiją, paliekant nuošalyje nesutarimus dėl dujotiekio „Nord Stream 2“.

Per pirmąjį vizitą Berlyne JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas vėl išreiškė prieštaravimą beveik užbaigtam dujotiekiui iš Rusijos į Vokietiją, tačiau sakė besiviliantis, kad JAV ir Vokietija bendradarbiaus tam, kad projektas pernelyg nesustiprintų Maskvos.

„Vokietija ir Jungtinės Valstijos drauge priešinsis bet kokiems pavojingiems ar provokaciniams Rusijos veiksmams, tokiems kaip kėsinimasis į Ukrainos teritoriją, Aleksejaus Navalno įkalinimas ar dezinformacijos sklaida“, – teigė A. Blinkenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas, siekiantis pagerinti santykius su sąjungininkais, gegužę atšaukė sankcijas „Nord Stream 2“. J. Bideno tokį žingsnį argumentavo tuo, kad dujotiekį sustabdyti jau per vėlu, todėl esą svarbu siekti bendradarbiavimo su Vokietija.

„Esame pasiryžę ieškoti būdų, kaip padaryti ką nors teigiamo tokioje sudėtingoje padėtyje, kokią paveldėjome. Mūsų tikslas išlieka toks pat – užtikrinti, kad Rusija negalėtų naudotis energetika kaip prievartos įrankiu prieš Ukrainą ar bet ką kitą Europoje“, – tvirtino A. Blinkenas.

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pažadėjo imtis veiksmų dėl JAV nerimo.

„Žinome Vašingtono lūkesčius ir mums labai svarbu pasiekti rezultatus, su kuriai galėtų dirbti ir Vašingtonas. Šiuo metu aptariame daug galimybių, tačiau tai nėra vieša. Žinoma, norėčiau greitai pasiekti rezultatų“, – sakė H. Maasas.

Jo teigimu, tikimasi rezultatų pasiekti iki Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizito Baltuosiuose rūmuose liepos 15 d.


Šiame straipsnyje: JAVvokietijaNord Stream 2

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių