Quantcast

JAV ir JK ratifikavo sutartį nuskendusio „Titaniko“ nuolaužoms apsaugoti

Didžioji Britanija antradienį sveikino naują sutartį su Jungtinėmis Valstijomis, sudarytą siekiant apsaugoti nuskendusį laivą „Titanikas“ (Titanic) nuo žalos, kurią galėtų padaryti tyrinėtojai ir turistai.

Laivo nuolaužos guli beveik neliestos 4 km gylyje Atlanto vandenyno šiaurėje, kur 1912 metais laivas susidūrė su ledkalniu ir nuskendo.

Tačiau didėjo susirūpinimas dėl lankytojų, pasiimančių suvenyrų ir paliekančių šiukšlių ar net lentelių šio laivo katastrofos 1,5 tūkst. aukų atminimui.

Tarptautinę sutartį galimybėms patekti prie laivo apriboti Didžioji Britanija pasirašė 2003 metais, bet Jungtinės Valstijos ją ratifikavo tik pernai lapkritį.

Lankydamasi Belfaste Šiaurės Airijoje, kur „Titanikas“ buvo pastatytas, britų laivybos ministrė Nusrat Ghani (Nusrat Gani) sakė, kad tai „reikšmingas susitarimas“.

Jis reiškia, kad laivo vieta bus laikoma „daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių amžinojo poilsio vieta“, sakė ministrė, kurios žodžiai cituojami vyriausybės pareiškime.

„JK dabar glaudžiau bendradarbiaus su kitomis Šiaurės Atlanto valstybėmis, kad dar geriau apsaugotų „Titaniko“ nuolaužas“, – sakė N. Ghani.

Kompanijos „Harland and Wolff“ pastatytas „Titanikas“ buvo anuomet didžiausias ir prabangiausias keleivinis laivas. Jis buvo vadinamas „nepaskandinamu“.

1912 metų balandžio 10 dieną jis iš Anglijos Sautamptono uosto pradėjo savo pirmąją kelionę į Niujorką, bet iki ten taip ir nenuplaukė.

Balandžio 15 dieną laivas, kuriuo plaukė maždaug 2 224 keleiviai, susidūrė su ledkalniu, perlūžo ir nugrimzdo į vandenyno dugną.

Nuolaužos buvo surastos 1985 metų rugsėjį už maždaug 350 jūrmylių nuo Niufaundlando Kanadoje.

Nuo to laiko kelios šalys derėjosi dėl tarptautinės sutarties „Titaniko“ nuolaužoms apsaugoti. Katastrofos vietą taip pat saugo UNESCO.

Britanija ir Amerika dabar abi yra priėmusios įstatymus, pagal kuriuos gali leisti arba neleisti žmonėms patekti į „Titaniko“ korpusą ir paimti eksponatų, sakė britų pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
idomu kaip si nostalgini relikta jie saugos 2 km gilumoje o gal itvirtins ant inkaru kokia sala o gal is palydovo stebes juk 100p apsaugos vistiek nebus ir tai tik eilinis pinigu dalybu vajus MM saskaita juk musiskiai irgi isisavino sias kapasaulio technologijas ir sekmingai plesikauja po eurobriusparneliu.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių