Quantcast

JAV ir Indija susitarė dėl bendradarbiavimo gynybos pramonės srityje plano

Jungtinės Valstijos ir Indija pirmadienį susitarė dėl bendradarbiavimo karinėje pramonėje plano, Naujajam Deliui siekiant sumažinti priklausomybę nuo pagrindinės ginklų tiekėjos Rusijos, bei abiem šalims susiduriant su Kinijos ekonominiu augimu ir didėjančiu karingumu.

„Sudarėme naują plataus užmojo bendradarbiavimo gynybos pramonės srityje planą, pagal kurį bus paspartintas prioritetinių bendro kūrimo ir bendrų gamybos projektų įgyvendinimas“, – sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas), baigdamas vizitą Naujajame Delyje.

Maskva ir Naujasis Delis jau dešimtmečius yra sąjungininkai, o Rusija kol kas yra didžiausia Indijos ginklų tiekėja. Dabar Indija, kuri taip ir nepasmerkė Rusijos už įsiveržimą į Ukrainą, siekia diversifikuoti importą ir didinti savo gamybą.

Vakarų šalys, įskaitant JAV ir Prancūziją, derasi dėl milijardų dolerių (eurų) vertės sutarčių, o diplomatai teigia, kad Indija bet kokio susitarimo atžvilgiu pirmenybę teikia technologijų perdavimui.

Susitarimu bus paspartintas technologinis bendradarbiavimas ir bendra gamyba tokiose srityse kaip aviacinės kovos priemonės ir antžeminės judriosios sistemos, vadinamoji povandeninė sritis, žvalgyba, stebėjimas ir saugumo informacijos rinkimas, pranešė JAV gynybos departamentas.

Iniciatyva „siekiama pakeisti JAV ir Indijos gynybos sektorių bendradarbiavimo paradigmą, [o tai] gali suteikti Indijai galimybę naudotis pažangiausiomis technologijomis ir paremti Indijos gynybos modernizavimo planus“, sakoma pranešime.

Indijos ir Kinijos santykiai jau kuris laikas yra įtempti, o tuo pat metu Vašingtonas ir Pekinas aršiai konkuruoja diplomatinėje, karinėje, technologinėje ir ekonominėje srityse.

Tačiau Indija laviruoja sudėtingame diplomatiniame lauke: ši Azijos milžinė yra tiek Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos, kuriai priklauso Rusija ir Kinija, tiek Ketverto (angl. The Quad), įsteigto kartu su JAV, Japonija ir Australija, narė. Pastarasis aljansas buvo įkurtas siekiant pažaboti didėjančią Pekino įtaką.

Be ginklų, Indija iš Rusijos taip pat importuoja naftą ir nuo karo Ukrainoje pradžios padidino jos pirkimą.

Po susitikimo su Indijos kolega Rajnathu Singhu (Radžnathu Singhu) L. Austinas žurnalistams teigė, kad partnerystė su Indija stiprinama atsižvelgiant į nederamus Kinijos veiksmus, taip pat Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Tikėtasi, kad L. Austinas, kuris Indijoje lankosi antrą kartą, paruoš dirvą ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) vizitui Vašingtone birželio 22 dieną, kurstančiam spėliones apie galimą gynybos sutarčių paskelbimą.

Jungtinės Valstijos yra „pasiryžusios glaudžiai bendradarbiauti su Indija, remdamos mūsų bendrą laisvo ir atviro Ramiojo vandenyno regiono viziją“, sakė L. Austinas, tačiau pridūrė, kad JAV visiškai nesiekia regione sukurti NATO atitikmens.

 


Šiame straipsnyje: IndijaJAVLloydas Austinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

putleris

putleris portretas
zino ka daro per sajungininke Indija pumpuos kas uzdrausta .Gudrus puteris ,kaip ir Adolfas buvo .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių