Quantcast

JAV iki gyvos galvos nuteistas O. bin Ladeno padėjėjas

  • Teksto dydis:

Niujorko teismas penktadienį nuteisė Saudo Arabijos ištremtą pilietį Khalidą al-Fawwazą kalėti iki gyvos galvos dėl jo vaidmens „al Qaeda“ organizacijoje, surengusioje 1998 metais JAV ambasadose Rytų Afrikoje sprogdinimus, kurie nusinešė 224 gyvybes.

Teisme 52-ejų Kh.al-Fawwazas, vadintas „al Qaeda“ lyderio Osama bin Ladeno ištikimiausiu padėjėju, kaltu buvo pripažintas vasarį, jo teismas truko penkias savaites.

1998 metais JAV ambasadose Nairobyje ir Dar es Salame surengti sprogdinimai, per kuriuos nukentėjo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, buvo pirmosios didesnės atakos „al Qaeda“ kare su Jungtinėmis Valstijomis.

Šį penktadienį federalinis teisėjas Lewisas Kaplanas paskelbė nuosprendį kalėti iki gyvos galvos Kh.al-Fawwazui, kuris buvo pripažintas kaltas pagal keturis sąmokslo žudyti amerikiečius ir naikinti jų nuosavybę punktus.

Jis buvo suimtas Londone 1998 metų rugsėjį ir jau 16 metų išbuvo už grotų, didesnę šio laiko dalį kovodamas prieš išdavimą Jungtinėms Valstijoms.

JAV kaltintojai tvirtina, kad Kh.al-Fawwazas vadovavo „al Qaeda“ mokymų stovykloms Afganistano kalnuose, buvo teroristų grupės Kenijoje vadovas ir daugel metų kūrė bei platino „al Qaeda“ pranešimus iš Londono; vienas tokių pranešimų buvo Osamos bin Ladeno 1998 metais paskelbta fatva – raginimas žudyti amerikiečius bet kur pasaulyje.

„Fawwazas buvo vienas Osama bin Ladeno pirmiausių ir patikimiausių padėjėjų“, – sakė JAV prokuroras Preetas Bharara. Pasak jo, Kh.al-Fawwazas buvo septintasis pagal rangą „al Qaeda“ narys iš 107 pirmųjų narių.

Tuo tarpu teisiamojo gynėja, Bobbi Sternheim tvirtino, kad jos klientas tėra „tylus ir romus“ žmogus, savo gyvenimą pašventęs taikioms reformoms savo tėvynėje, kur jis kovojo su korupcija.

Pasak jos, Kh.al-Fawwazas niekada nebuvo „al Qaeda“ narys ir niekada nepritarė Osama bin Ladeno idėjoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių