Quantcast

JAV įjungus 5G tinklus, didesnių skrydžių sutrikimų nefiksuota

  • Teksto dydis:

JAV telekomunikacijų milžinės AT&T ir „Verizon“ trečiadienį pradėjo teikti 5G paslaugas Jungtinėse Valstijose, o tai, kad sparčiojo duomenų perdavimo tinklai kol kas įjungti ne 100 proc. pajėgumu, leido išvengti esminių skrydžių sutrikimų.

Šalies telekomunikacijų milžinės praėjusiais metais išleido dešimtis milijardų dolerių, kad gautų licencijas pradėti teikti 5G paslaugas, tačiau artėjant paleidimo datai aviacijos pramonės grupės išreiškė susirūpinimą dėl galimų trukdžių lėktuvų radijo aukščiamačiams, kurie gali veikti tais pačiais dažniais, ypač esant blogam orui.

Tiek AT&T, tiek „Verizon“ šią savaitę susitarė sumažinti 5G paleidimo aprėptį prie oro uostų, kai JAV oro linijos perspėjo, kad tinkų paleidimas sukels masinius sutrikimus.

Nepaisant to, kad operatorės sutiko sumažinti tinklų aprėptį, kelios tarptautinės vežėjos trečiadienį iš savo tvarkaraščių išbraukė skrydžius į Jungtines Valstijas. Visgi skrydžių atšaukimas nebuvo masinis, o kai kurios bendrovės suplanavo atnaujinti skrydžius jau kitą dieną.

Remiantis skrydžių stebėjimo svetaine „FlightAware“, iki ankstaus ryto vietos laiku ketvirtadienį buvo atšaukti 473 skrydžiai per JAV oro uostus, o tai yra mažiau nei praėjusią savaitę, kai nebuvo jokių didelių sutrikimų.

Tarp trečiadienį skrydžius atšaukusių oro linijų bendrovių buvo „Air India“, ANA ir „Japan Airlines“, tačiau visos trys vežėjos teigė, kad kitą dieną atkurs maršrutus.

„Mūsų orlaivis iš Delio į Niujorko Johno F. Kennedy tarptautinį oro uostą išvyko šį rytą 7 val. (03.30 val. Lietuvos laiku)“, – pranešė „Air India“ atstovas ir pridūrė, kad taip pat bus vykdomi skrydžiai į San Fransiską ir Čikagą.

ANA ir „Japan Airlines“ taip pat pranešė, kad ketvirtadienį atnaujins paslaugas, sulaukusios JAV Federalinės aviacijos administracijos (FAA) reguliuotojų patikinimo dėl trikdžių nebuvimo.

„Kadangi 5G paslaugos paleidimas visu mastu Jungtinėse Valstijose šiuo metu iš dalies atidėtas, ANA skrydžiai nuo sausio 20 dienos vyks pagal įprastą tvarkaraštį“, – sakoma ANA prezidento Yuji Hirako pranešime.

FAA trečiadienį pranešė leidusi 62 proc. JAV komercinio laivyno atlikti nusileidimą prasto matomumo sąlygomis oro uostuose, kuriuose yra įdiegti 5G tinklai, palyginti su 45 proc. sekmadienį.

„Net ir gavus šiuos patvirtinimus skrydžiai kai kuriuose oro uostuose vis tiek gali būti paveikti“, – nurodė agentūra.

„FAA taip pat toliau bendradarbiauja su gamintojais, kad įvertintų, kaip radarų aukščiamačių duomenys naudojami kitose skrydžių valdymo sistemose. Keleiviai turėtų pasiteirauti savo vežėjų dėl naujausių skrydžių tvarkaraščių,“ – pridūrė agentūra.

AT&T trečiadienį pranešė, kad jos 5G paslauga teikiama „ribotose dalyse“ aštuoniose pagrindinėse JAV metropolinėse zonose, tuo metu „Verizon“ pranešė pradėjusi teikti paslaugą 90 mln. amerikiečių.


Šiame straipsnyje: JAV5Gskrydžių sutrikimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių