Quantcast

JAV gėjų teisių pergalių daugėja, bet laukia tolesnės kovos

  • Teksto dydis:

Meine gubernatoriaus rinkimuose dalyvaujantis Atstovų Rūmų narys prisipažįsta esąs gėjus, Havajuose įstatymų leidėjai rengiasi balsuoti dėl tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimo, o JAV Senate septyni respublikonai prisidėjo prie demokratų per balsavimą už gėjų, biseksualų ir transseksualų diskriminavimo darbo vietose uždraudimą.

Skirtinguose šalies pakraščiuose tą pačią dieną įvykę įvykiai akcentuoja tai, kokie istoriniai yra 2013 metai JAV judėjimui už gėjų teises — "gėjiškiausi metai per visą gėjų istoriją", sakė Fredas Sainzas (Fredas Seinsas) iš didžiausios judėjimo organizacijos "Human Rights Campaign".

Vis dėlto visi pirmadienio įvykiai, nors juos ir sveikina aktyvistai, parodo, kad debatai dėl gėjų teisių tebėra sudėtingi ir sunkūs daugeliui amerikiečių.

Respublikonai, pavyzdžiui, vis labiau nesutaria dėl to, kaip spręsti su gėjų teisėmis susijusius klausimus, — vieni nori didinti partijos šalininkų skaičių, o kiti nori įtikti religiniams konservatoriams, kurie sudaro svarbią partijos šalininkų grupę.

Daugiau kaip 40 proc. amerikiečių vis dar nepritaria tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui ir net kai kurie garsūs gėjai dar nėra tikri dėl to, ar turėtų apie savo lytinę orientaciją skelbti visam pasauliui.

JAV Atstovų Rūmų narys Mike'as Michaudas (Maikas Mičodas), demokratas iš Meino valstijos, sakė pasiskelbęs dėl to, kad išsklaidytų "šnabždėjimo kampanijas" apie jo orientaciją prasidedant trijų kandidatų varžyboms dėl gubernatoriaus posto. Meino valstija gubernatorių turi išsirinkti 2014 metais.

Per šešias savo kadencijas Atstovų Rūmuose jis dar niekada nėra viešai kalbėjęs apie savo lytinę orientaciją, o savo motinai pasipasakojo vos kelios valandos prieš paskelbdamas minimą pareiškimą.

Havajuose, kur valstijos Atstovų rūmai svarsto valstijos Senato priimtą gėjų santuokų įstatymo projektą, tūkstančiai piliečių užsirašė kalbėti per liudijimus ir dauguma jau kalbėjusiųjų nepritarė tokiam projektui.

Tuo tarpu Vašingtone, gėjų teisių rėmėjams švenčiant Senato pritarimą Nediskriminavimo darbe aktui, Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris (Džonas Beneris) išreiškė savo nepritarimą ir nepasakė, ar respublikonų kontroliuojami Atstovų Rūmai išvis balsuos dėl šio įstatymo, sutrupintai vadinamo ENDA.

J.Boehneris "mano, kad šis įstatymo projektas didins tuščius ginčus ir kainuos amerikiečiams darbo vietas, ypač - darbo vietas mažose kompanijose", sakė jo atstovas Michaelas Steelas (Maiklas Stilas).

Richardas Socaridesas (Ričardas Sokaridesas), buvęs eksprezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) patarėjas gėjų klausimais, sakė, kad buvo Senate 1996 metais, kai ankstesnė ENDA versija buvo atmesta vos vieno balso persvara.

"Man skaudu, kad prireikė 17 metų kitam balsavimui surengti tokiu esminiu klausimu kaip diskriminacija darbe", - sakė jis.

"Nors darome sparčią pažangą dėl santuokų lygybės ir (nors) visas judėjimas atrodo nesustabdomas, vis dar yra didelių priešinimosi židinių, - sakė R.Socaridesas. - Tai kainuos daug pinigų ir reikės daug darbo, kad patektume ten, kur nebebus gėjų diskriminacijos".

Pirmadienio balsavimo dėl ENDA rezultatas (61:30) pademonstravo, kad Senato respublikonų mažuma negalėjo sukaupti pakankamai balsų ir blokuoti šio įstatymo projekto naudojantis Senate galimu procedūriniu manevru, kai reikia 60 balsų galutiniam balsavimui surengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių