Quantcast

JAV, ES ir N. Zelandijos lyderės perspėja dėl pandemijos keliamos grėsmės moterų teisėms

Koronaviruso pandemija ir tebesitęsiančios ekonominės ir politinės suirutės paaštrino iššūkius, su kuriomis susiduria moterys, reikalaujančios lygių teisių, pirmadienį pareiškė trys įtakingiausios pasaulio lyderės.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) pirmadienį, minint Tarptautinę moters dieną, kreipėsi į Europos Parlamentą.

„Paprastai tariant, mūsų pasaulis dar neveikia moterims taip, kaip turėtų“, – EP nariams sakė K. Harris, pirmoji JAV viceprezidentės postą užėmusi moteris, juodaodė ir pietų azijietė.

„COVID-19 visur kelia grėsmę moterų sveikatai, ekonominiam ir fiziniam saugumui“, – perspėjo ji vaizdo įraše iš Vašingtono.

„Tuo pat metu moterys sudaro 70 proc. viso pasaulio sveikatos priežiūros darbuotojų, todėl jos atsiduria priešakinėse linijose ir rizikuoja užsikrėsti virusu“, – sakė K. Harris.

„Labiausiai nukentėjo moterys, dirbančios dažnai pražiūrimuose sektoriuose, ypač tos, kurios dirba darbus už mažą atlyginimą, ir tos, kurios dirba neoficialioje ekonomikoje“, – kalbėjo ji.

„Tuo metu karantino priemonės reiškia, kad moterims teko didesnė našta namuose, joms dieną ir naktį besirūpinant vaikais“, – pridūrė JAV viceprezidentė.

Kalbėdama iš Naujosios Zelandijos J. Ardern pabrėžė, kad „nė viena šalis nėra saugi, kol nėra saugi kiekviena šalis“ ir kad skiepai nuo koronaviruso turi pasiekti 7,8 mlrd. moterų ir vyrų visame pasaulyje.

„Moterys yra priešakyje kovojant su COVID krize“, – sakė ji.

„Jos yra tarp gydytojų, slaugytojų, mokslininkų, komunikatorių, slaugytojų ir priešakinės linijos ir būtiniausių darbuotojų, kurie kiekvieną dieną susiduria su šio viruso keliamu niokojimu ir iššūkiais“, – kalbėjo Naujosios Zelandijos premjerė.

Atlyginimo skirtumai

U. von der Leyen, pirmoji moteris, tapusi EK vadove, paskelbė savo planus reikalauti skaidrumo, kad paskatintų Europos įmones panaikinti vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumus.

„Pažvelkime į tai, ką išgyveno moterys, ir 12 mėnesių pandemijos“, – sakė ji, paminėdama „gydytojas ir slaugytojas, dirbančias dvigubomis pamainomis. Ištisas savaites ir mėnesius“.

Ji gyrė karantino metu iš pagrindų savo verslus pakeitusias ir „visomis išgalėmis savo darbuotojus gelbėjusias verslininkes“ ir „vaikų motinas, kurios turėjo išmokti sunkiausią ir nuostabiausią darbą pasaulyje be išorinio pasaulio paramos“.

U. von der Leyen atkreipė dėmesį, kad moterų atlyginimai Europoje yra 14 proc. mažesni nei vyrų, ir tik 67 proc. moterų turi darbą, palyginti su 78 proc. vyrų.

„Tai paprasčiausiai nepriimtina“, – sakė ji.

„Turime pašalinti kliūtis kelyje lygybės link. Turime siekti lygių galimybių“, – sakė ji europarlamentarams, kurių apie 60 proc. yra vyrai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodė JAV, Europos sąjungoje ir N.Zelandijoje?

Kodė JAV, Europos sąjungoje ir N.Zelandijoje? portretas
Kodėl būtent tose šalyse kyla tokios "problemos". Ar ne todėl, kad tose šalyse dominuoja IŠKRYPĖLIAI? Normaliose valstybėse, kur tradicinės šeimos nepažeistos iškrypėlių bacilos - tokių klausimų net nekelia.

Piktas

Piktas portretas
Buvo Me too, buvo juodieji svarbesni, buvo iskrypeliai, dabar vel kazkas eme moteris skriausti... Marazmatikai nedamusti jau uzkniso juodai...

pipiec sios duros visiskai nukvako

pipiec  sios duros  visiskai nukvako  portretas
kuo ilgiau tesiasi pandemija tuo labjau debileja moterys , manau skubos tvarka reikia vietoj vakcinos skyrt prailgintus vibratorius y visas skyles --gal aprims...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių