Quantcast

JAV diplomatijos vadovas: pasaulis dabar mus atidžiai stebi

JAV valstybės sekretorius Anthonis Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį pradėjo darbą perspėdamas, kad pasaulis nukreipęs akis į Jungtines Valstijas stebi, ar jos sugebės įveikti didelį susiskaldymą šalyje.

A. Blinkenas, diplomatijos veteranas ir prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) patikėtinis, per jo pasveikinimo ceremoniją prie Valstybės departamento paradinio įėjimo pažadėjo sugrąžinti moralę ir pagarbą. Ši ceremonija skyrėsi nuo ankstesnių, nes joje trūko įprastos naująjį sekretorių pasitinkančios minios.

JAV siaučiant COVID-19 pandemijai A. Blinkenas paprašė, kad jo pasveikinti ateitų kuo mažiau darbuotojų, ir kad visi dėvėtų kaukes. Jis pažymėjo, kad vos prieš keletą dienų po maišto Kapitolijuje šį netoli Nacionalinės alėjos esantį pastatą saugojo užtvaros.

„Pasaulis dabar mus atidžiai stebi. Jie nori žinoti, ar mes galime išgydyti savo šalį“, – sakė A. Blinkenas.

„Jie nori pažiūrėti, ar mes vadovausime (pasinaudodami) mūsų pavyzdžio galia, – kalbėjo jis. – Ar su savo sąjungininkais ir partneriais skirsime ypatingą dėmesį diplomatijai, kad įveiktume didžiuosius mūsų laikmečio iššūkius.“

Pasak A. Blinkeno, tarp tokių iššūkių yra pandemija, taip pat „klimato kaita, ekonominė krizė, demokratijoms kylančios grėsmės, kovos už rasinį teisingumą ir mūsų varžovų bei priešininkų keliamas pavojus mūsų saugumui ir stabilumui pasaulyje“.

Kalbėdamas apie permainingus laikus A. Blinkenas sakė, kad „prezidentas yra pasiryžęs (padaryti), kad mes kuo greičiau tai įveiktume, kad labai greitai vėl galėtume visi susirinkti ir būtume tikri, kad mūsų demokratijos pamatai yra tvirti“.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) gąsdino JAV artimas sąjungininkes Vakaruose savo įžūliai nediplomatišku požiūriu ir simpatija autokratiniams lyderiams.

Susiskaldymas persimetė ir į Valstybės departamentą, kur A. Blinkeno pirmtakas Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) atkakliai gynė D. Trumpą, paskutinėmis savo prezidentavimo dienomis plūdusį multikultūralizmą ir žiniasklaidą.

Buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje valstybės sekretoriaus pavaduotoju dirbęs A. Blinkenas pažadėjo įsiklausyti į skirtingas nuomones ir pažadėjo: „Aš jus palaikysiu“.

D. Trumpas atleido JAV ambasadorę Ukrainoje, bandydamas apjuodinti savo varžovą J. Bideną ir sukeldamas skandalą, dėl kurios sulaukė pirmosios apkaltos.

„Negaliu pažadėti, kad palaikysite visus mano sprendimus, kuriuos priimsiu būdamas jūsų (valstybės) sekretorius. Tačiau galiu pažadėti, kad (mano) durys bus atviros ir būsiu atviras (diskusijoms)“, – sakė jis.

Ramiu būdu garsėjantį A. Blinkeną JAV valstybės sekretoriumi Senatas patvirtino antradienį. Už jį balsavo 78 Senato nariai, įskaitant daug respublikonų, o prieš jo kandidatūrą balsavo 22 senatoriai.

Jo kandidatūra buvo patvirtinta labai lengvai, ne taip kaip D. Trumpo nominuotų valstybės sekretorių M. Pompeo ir Rexo Tillersono (Rekso Tilersono). Abiejų kandidatūroms nepritarė dauguma demokratų.

A. Blinkenas antradienį pradėjo eiti pareigas nuo skambučių kaimyninių valstybių Kanados ir Meksikos diplomatijos vadovams, taip pat kolegoms iš svarbių JAV sąjungininkių Japonijos ir Pietų Korėjos, turėsiančių svarbų vaidmenį sprendžiant vieną didžiausių jo kadencijos iššūkių – Kinijos iškilimą.

Vėliau trečiadienį jis turėtų surengti spaudos konferenciją. Tai būtų ženklas, kad A. Blinkenas yra pasirengęs bendradarbiauti su žiniasklaida po to, kai D. Trumpo administracijos santykiai su žiniasklaidos atstovais buvo įtempti.

Praėjusią savaitę vykusiame patvirtinimo posėdyje A. Blinkenas leido suprasti, kad keisdamas D. Trumpo politiką jis sieks diplomatijos, taip pat ir Irano klausimu, tačiau pažadėjo palaikyti griežtą požiūrį į Kiniją ir pareiškė, kad neatšauks respublikono sprendimo perkelti JAV ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Tokios Gedos pasaulis dar nematė. Banditų,aferistu ir iskrypeliu Ameriką.Laiku pamatem!

manyciau

manyciau portretas
jeigu pasaulis atidziai stebetu ivykius JAV......ai neatsigintumet sankcijuuuu....

GERAI BŪTŲ

GERAI BŪTŲ portretas
Kad ta "demokratinė" valstybė visas savo pajėgas skirtų įvesti tvarką savo viduje ir nesikištų į svetimų valstybių vidaus reikalus, nedarytų perversmų, tuo sukeldami tik chaosą visame pasaulyje. Gerai būtų, kad ji kam nors pradėtų patarinėti, kai jos tai būtų paprašyta. Nes šiandien, panašu, kaip pradinės klasės mokinukas pradeda aiškinti abiturientui - koks jis "dydis žinovas"...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių