Quantcast

J. Bidenas per trečiuosius demokratų debatus atrėmė varžovų puolimą

  • Teksto dydis:

Pagrindinis pretendentas tapti JAV demokratų kandidatu prezidento rinkimuose Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį per trečiuosius partijos pirminių rinkimų debatus su rimčiausiais savo varžovais susirėmė sudėtingu sveikatos priežiūros klausimu ir atrėmė ne tokių svarbių varžovų puolimus.

Spaudžiamas pademonstruoti lyderystę ir išsklaidyti abejones dėl savo ištvermės, 76 metų J. Bidenas per beveik tris valandas Hjustone Teksase vykusius debatus smarkiai puolė liberalus Bernie Sandersą (Bernį Sandersą) ir Elizabeth Warren (Elizabet Voren).

Ketvirtadienį toje pačioje scenoje pagaliau pasirodė svarbiausi pretendentai 2020 metų prezidento rinkimuose varžytis su dabartiniu prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Nors visi 10 demokratų, siekiančių partijos nominacijos, demonstravo ryžtą nušalinti D. Trumpą ir sutarė dėl būtinybės skubiai spęsti klimato kaitos klausimą, jų nuomonių skirtumus akivaizdžiai pademonstravo sveikatos apsaugos reformos klausimas, kurį jie visi vadino prioritetiniu.

J. Bidenas apkaltino aštuntą dešimtį, kaip ir jis, einančius senatorius B. Sandersą ir E. Warren laikantis nepasiekiamų svajonių be plano, kaip jas reiktų finansuoti.

„Aš išdėstau, kaip galiu už tai sumokėti, kaip galiu pasiekti, kad tai būtų padaryta, ir kodėl tai yra geriau“, – sakė buvęs viceprezidentas, kurio planas yra pagrįstas ankstesnio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pastangomis priimtu JAV sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymu, žinomu kaip „Obamacare“.

Kylanti rinkimų kampanijos žvaigždė E. Warren ir B. Sandersas, kuris dalyvavo ir 2016 metų rinkimų kampanijoje, aktyviai gynėsi.

„Žinau, kas sugedę, žinau, kaip tai pataisyti ir aš vadovausiu kovai, kad tai būtų padaryta“, – pažadėjo E. Warren, kuri padarė įspūdį rinkėjams išsamiomis politikos platformomis.

Dėl sveikatos apsaugos reformos ji žadėjo, kad kaštus pajus „tie, kas yra pačioje viršūnėje“.

B. Sandersas, kuris ragina atsisakyti privataus sveikatos draudimo, žadėjo „pagaliau užtikrinti, kad kiekvienam amerikiečiui sveikatos priežiūra būtų žmogaus teisė, o ne privilegija“.

Šių trijų pretendentų mūšiu prasidėjo debatų maratonas, per kurį varžovai pademonstravo savo nuomonių skirtumus dėl imigracijos, prekybos tarifų, baudžiamojo teisingumo reformos, karų Irake ir Afganistane. Mažiau populiarūs kandidatai varžėsi dėl prasilaužimo momentų.

Tačiau vis jie sutarė dėl vieno svarbaus dalyko: D. Trumpo išvarymo iš Baltųjų rūmų. Keli pretendentai tiesiai vadino prezidentą rasistu.

„Yra milžiniškos, milžiniškos galimybės, kai tik atsikratysime Donaldu Trumpu“, – prasidedant debatams sakė J. Bidenas.

Tuo metu D. Trumpas, ketvirtadienį kalbėdamas per vakarienę su respublikonų įstatymų leidėjais, taip pat nevyniojo žodžių į vatą ir pakartojo savo pamėgtus įžeidimus B. Sandersui, E. Warren ir J. Bidenui: „Išprotėjęs Bernie“, „Pokahonta“ ir „Apsnūdęs Joe“.

„Mūsų šalis eis į pragarą, jei vienas iš šių žmonių paklius čia“, – perspėjo D. Trumpas.

Po kelių vasaros žodinių klaidų, kurios sukėlė abejonių dėl J. Bideno amžiaus ir proto aštrumo, ne toks populiarus pretendentas Julianas Castro (Džulianas Kastras) išdrįso mesti iššūkį jam opiu klausimu: apkaltino jį pamiršus „tai, ką jis sakė vos prieš dvi minutes“. Dėl tokio smūgio žemiau juostos J. Castro sulaukė nepritarimo šūksnių.

Tačiau 26,8 proc. paramą turintis J. Bidenas Hjustone išvengė bet kokių apmaudžių klaidų.

78 metų B. Sandersas, vyriausias pretendentas, turi 17,3 proc., o 70 metų E. Warren – 16,8 proc. paramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių