Quantcast

JAV atveria sienas keliautojams iš užsienio

Jungtinės Valstijos atšauks pusantrų metų galiojusį kelionių draudimą ir į šalį įsileis visus nuo COVID-19 pasiskiepijusius, testuotus asmenis, pirmadienį pranešė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Baltųjų rūmų atsako į COVID-19 krizę komandos vadovas Jeffrey Zientsas (Džefris Zajentsas) informavo, kad naujas „nuoseklusis požiūris“ turėtų įsigalioti „lapkričio pradžioje“.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) per pirmąjį COVID-19 pandemijos protrūkį įvestų suvaržymų švelninimas žymi reikšmingą pasikeitimą Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos politikoje tvyrant įtampai JAV santykiuose su Europos partnerėmis.

Visi užsieniečiai, atvykstantys į JAV, prieš laipinimą į lėktuvą turės pateikti vakcinacijos įrodymą, taip pat neigiamo COVID-19 testo, atlikto ne mažiau nei trys dienos prieš skrydį, įrodymą, pranešė J. Zientsas.

J. Bidenas taip pat sugriežtins testavimo tvarką nevakcinuotiems JAV piliečiams, kuriems reikės atlikti testą likus ne daugiau nei parai iki sugrįžimo į JAV, o vėliau – atvykus namo.

Pilnai paskiepytiems keleiviams nereikės karantinuotis, nurodė J. Zientsas.

„Į asmenis orientuotas požiūris“

„Tai bus labiau į asmenis nei į jų atvykimo šalis orientuotas požiūris, taigi, sistema bus stipresnė“, – pridūrė jis.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) taip pat reikalaus, kad oro linijos rinktų iš užsienio atvykstančių keleivių kontaktinę informaciją, kad būtų lengviau atsekti jų kontaktus, nurodė J. Zientsas.

Kol kas neaišku, kurios vakcinos bus pripažįstamos JAV. Pasak pareigūno, šį sprendimą turės priimti CDC.

Naujoji politika įsigalios „lapkričio pradžioje“, pranešė jis. Tai suteiks galimybę oro linijoms ir kelionių partneriams pasiruošti naujų protokolų įvedimui.

Naujienų apie kelionių apribojimų švelninimą anksčiau pranešė „Financial Times“ ir CNN.

Šiuo metu į JAV iš daugumos Europos šalių įleidžiami tik JAV piliečiai, teisę gyventi šalyje arba specialią vizą turintys užsieniečiai.

Šis suvaržymas erzino ES ir Jungtinės Karalystės pareigūnus. Pirmadienį Europos Sąjunga rekomendavo valstybėms narėms įvesti suvaržymus atvykėliams iš Amerikos, kurie anksčiau pasiskiepiję galėjo laisvai patekti į Bendriją.

Baltieji rūmai apie įvažiavimo į JAV pakeitimus pranešė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos Niujorke išvakarėse.

Be to, šiuo metu Vašingtono ir Paryžiaus santykiai įtempti po netikėto Australijos pranešimo, kad šalis pirks JAV branduolinius povandeninius laivus, atsisakydama ankstesnės Prancūzijos sutarties dėl įprastai varomų povandeninių laivų pirkimo.

ES, JK ir Vokietija sveikina JAV planus

JK pirmadienį sveikino JAV sprendimą lapkritį atverti sienas visiems keliautojams iš užsienio, jei jie yra visiškai pasiskiepiję ir sutinka atlikti testus bei pateikti kontaktinę informaciją.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), šiuo metu esantis Jungtinėse Valstijose, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad yra patenkintas, ir pažymėjo, kad tai „fantastiškas paskatinimas verslui ir prekybai“.

„Puiku, kad giminaičiai ir draugai abiejose vandenyno pusėse galės vėl susitikti“, – pridūrė jis.

Naujai paskirta užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras), lydinti B. Johnsoną Niujorke, kur vyks Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja, pavadino tai „puikiomis žiniomis“ keliautojams į JAV ir iš jų.

Transporto sekretorius Grantas Shappsas (Grantas Šapsas) sakė, kad toks Jungtinių Valstijų žingsnis yra „puikaus bendradarbiavimo“ rezultatas.

Vokietijos vicekancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pasveikino pirmadienį paskelbtus JAV planus atšaukti dėl COVID-19 įvestus kelionių suvaržymus pasiskiepijusiems oro linijų keleiviams kaip teigiamą dalyką verslui ir JAV bei Europos ryšiams.

„Puikios naujienos vokiečių ir Europos investicijoms, mūsų eksportui ir transatlantiniams santykiams“, – tviteryje parašė O. Scholzas. Jis taip pat yra finansų ministras ir favoritas varžybose dėl galimybės pakeisti kanclerę Angelą Merkel po sekmadienį įvyksiančių Vokietijos rinkimų.

Europos Komisija taip pat pasveikino minimus JAV planus, pavadindama tai „ilgai lauktu žingsniu“.

„Sveikiname JAV pranešimą, kad visiškai vakcinuoti ES keliautojai greitai vėl galės vykti į JAV. Tai yra ilgai lauktas žingsnis atskirtoms šeimoms ir draugams ir puiki žinia verslui“, – sakoma tviteryje paskelbtoje žinutėje.

Už Europos Sąjungos vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas), šiuo metu irgi esantis JAV, pavadino tai „logišku sprendimu, turint galvoje mūsų ES vakcinacijos kampanijos sėkmę“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geroves Valstybe

Geroves Valstybe portretas
Svarbu i Lietuva atvykes su testu turi sedeti 10 d karantine!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių