Quantcast

JAV Atstovų Rūmai priėmė gynybos įstatymo projektą, numatantį milijardinę paramą Taivanui

Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmai ketvirtadienį priėmė gynybos išlaidų įstatymo projektą, kuriame numatyta iki 10 mlrd. dolerių (9,5 mlrd. eurų) parama Taivanui ir siekiama paspartinti ginklų pardavimą salai, taip išprovokuodami Pekino pasipiktinimą.

2023 metų Nacionaliniame gynybos įgalinimo įstatyme (NDAA), kurį dar turi priimti Senatas ir pasirašyti prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kad įsigaliotų, būtų leista 2023–2027 metais Taivanui kasmet skirti pagalbos už iki 2 mlrd. dolerių (1,9 mlrd. eurų).

Įstatymas taip pat suteikia J. Bidenui teisę Taivanui kasmet skirti iki 1 mlrd. dolerių (0,9 mlrd. eurų) gynybos įrangos iš JAV atsargų arba teikti kitas paslaugas, pavyzdžiui, karinius mokymus.

Taip pat reikalaujama, kad valstybės ir gynybos sekretoriai Taivano prašymams pagal Užsienio karinės įrangos pardavimo programą teiktų pirmenybę ir paspartintų jų įgyvendinimą.

Senatorius, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Menendezas (Bobas Menendesas) pareiškime prieš priimant įstatymą teigė, kad NDAA smarkiai sustiprins Jungtinių Valstijų gynybos partnerystę su Taivanu.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning po to, kai įstatymo projektas buvo priimtas, žurnalistams sakė, kad Pekinas griežtai nepritaria tam, kad JAV naudotųsi Nacionalinės gynybos įgalinimo įstatymu įteisinti neigiamam turiniui, susijusiam su Kinija.

Pekinas teigia, kad Taivanas yra jo teritorijos dalis, kurią vieną dieną žada susigrąžinti, jei prireiktų – jėga, ir, valdant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui), tapo dar karingesnis savarankiškos salos atžvilgiu.

Kinų sostinė vis pikčiau reaguoja į Vakarų politikų vizitus ir surengė didžiules karines pratybas, protestuodama prieš JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) kelionę į Taivaną rugpjūčio mėnesį, įtampai pasiekus aukščiausią lygį per daugelį metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomu

Idomu portretas
Kiek skirs naujasis Kongresas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių