Quantcast

JAV Atstovų Rūmai dėl įsiveržimo į Kapitolijų grėsmės atšaukė posėdį

Vašingtone buvo imtasi papildomų priemonių saugumui užtikrinti dėl grėsmės, kad ketvirtadienį gali būti mėginama įsiveržti į JAV Kapitolijų.

Dėl minėtos grėsmės Atstovų Rūmai atidėjo numatytus balsavimus, kad potencialių neramumų dieną nereikėtų susirinkti Kongreso nariams.

Apie grėsmę trečiadienį įspėjo JAV Kapitolijaus policija, nurodžiusi, kad skelbti pavojų paskatino žvalgybos informacija apie neįvardijamą sukarintą grupę.

Informacija paremta pokalbiais internetu tarp ekstremistinių pažiūrų sąmokslo teorijų šalininkų, tikinčių, kad kovo 4-ąją buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sugrįš į Vašingtoną ir bus inauguruotas antrai kadencijai.

Pavojus paskelbtas praėjus beveik dviem mėnesiams po to, kai D. Trumpo šalininkai, tarp kurių buvo nemažai kraštutinių dešiniųjų sąmokslo teorijos „QAnon“ sekėjų, įsiveržė į Kapitolijų. Šis šturmas, pareikalavęs penkių gyvybių, supurtė Amerikos demokratijos citadelę.

Kai kurie „QAnon“ sekėjai mano, kad iš D. Trumpo buvo pavogta pergalė prezidento rinkimuose, ir ketvirtadienį jis pergalingai sugrįš į valdžią, kad tęstų karą su slapta pasauline Šėtoną garbinančių liberalų sekta.

„Gavome žvalgybos informacijos apie galimą identifikuotos sukarintos grupės sąmokslą įsiveržti į Kapitolijų ketvirtadienį, kovo 4-ąją“, – sakoma Kapitolijaus policijos išplatintame pranešime.

„Jau reikšmingai sustiprinime saugumo priemones, įskaitant fizines struktūras ir pasitelktą papildomą personalą, kad būtų užtikrinta Kongreso, visuomenės ir mūsų policijos pareigūnų apsauga“, – nurodoma pranešime ir priduriama, kad pareigūnai „rimtai vertina šiuos žvalgybos duomenis“.

Atstovų Rūmų pareigūnai informavo įstatymų leidėjus, kad ketvirtadienį balsavimai nevyks. Jie nurodė, kad balsavimai dėl dviejų svarbių teisės aktų, susijusių su policijos reforma ir balsavimo teisėmis, bus surengti trečiadienį vakare. Tai turėjo būti paskutiniai balsavimai šią savaitę.

Kongreso aukštųjų rūmų kancleris elektroniniu laišku informavo senatorius ir darbuotojus apie sustiprintas saugumo priemones, įskaitant pasitelktą papildomą personalą.

Senatas ketvirtadienį vidurdienį (19 val. Lietuvos laiku) turi pradėti svarstyti 1,9 trln. dolerių (1,57 trln. eurų) vertės koronaviruso pandemijos padarinių švelninimo planą, palaikomą prezidento Joe Bideno (Džo Baideno).

Susirūpinimą keliantis ekstremizmas

Policija atkreipė dėmesį į internete vykusias diskusijas, rodžiusias, jog kai kurie „QAnon“ judėjimo nariai šį ketvirtadienį laiko D. Trumpo inauguracijos diena. Dauguma JAV prezidentų iki 1933 metų buvo inauguruoti kovo 4-ąją, bet vėliau prezidentų inauguracija buvo perkelta į sausio 20-ąją.

Vis dar neaišku, ar grėsmė, pasireiškianti ekstremistų kalbomis internete, virs veiksmais ir šios grupės patrauks į Vašingtoną kelti neramumų.

Pirmadienį JAV Atstovų Rūmų tvarkdario pareigas einantis Timothy Blodgettas (Timotis Blodžetas), kaip pranešama, išsiuntinėjo įstatymų leidėjams pranešimus apie galimus protestus, susijusius su kovo 4-ąja.

Tačiau pranešimuose jis nurodė, kad šios datos reikšmė „įvairioms grupėms, kaip pranešama, pastarosiomis dienomis sumažėjo“ ir kad smurtinių protestų nebesitikima.

Vis dėlto Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Krašto saugumo departamentas grėsmę vertina rimtai ir antradienį vakare išleido bendrą biuletenį su įspėjimu dėl galimų neramumų kovo 4-ąją ir kovo 6-ąją, trečiadienį Kongrese liudijo Krašto saugumo departamento aukšto rango pareigūnė Melissa Smislova (Melisa Smislova).

Kai kurie sąmokslo teorijų šalininkai tikėjosi, kad sausio 6-osios riaušės sutrukdys J. Bideno pergalės prezidento rinkimuose patvirtinimui ir sudarys sąlygas D. Trumpui likti valdžioje.

Tam bandymui žlugus „QAnon“ sekėjai, skleidžiantys melą ir dezinformaciją, ėmė aptarinėti kovo 4-ąją kaip kitą galimybę D. Trumpui sugrįžti.

Visiškai niekas nerodo, kad taip galėtų įvykti. Vis dėlto viena firma Vašingtone, regis, siekia pasinaudoti šia dezinformacija: D. Trumpui priklausantis viešbutis „Trump International Hotel“.

Jo interneto svetainėje nurodoma, kad numerių kaina trečiadienį ir ketvirtadienį yra 1 331 doleris (1 104 eurai) už parą – kone trigubai didesnė už 476 dolerių (395 eurų) kainas, nurodytas parai nuo šeštadienio iki kovo pabaigos.

Nacionalinė gvardija, kuri kelios valandos po minėtų riaušių buvo dislokuota Kapitolijuje, išliekant sustiprinto saugumo režimui toliau budi jo teritorijoje.

FTB nurodo, kad pastaraisiais metais reikšmingai padaugėjo vidaus ekstremizmo atvejų, ypač vykdomų baltųjų viršenybę palaikančių grupių ir asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių