Quantcast

JAV atskleidė, kurioms kiniškoms prekėms bus taikomi importo muitai

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos paskelbė sąrašą iš Kinijos importuojamų prekių, kurioms bus nustatyti JAV muitai ir kurių bendra vertė sudarys 50 mlrd. JAV dolerių.

Vos prieš dieną Pekinas dėl JAV nustatytų muitų importuojamam plienui ir aliuminiui įvedė muitus maždaug 3 mlrd. JAV dolerių vertės iš JAV importuojamoms prekėms, įskaitant kiaulieną, vyną ir vaisius.

JAV parengtas naujasis prekių sąrašas, į kurį pateko elektronikos prekės, orlaivių dalys, palydovai, medicinos įranga, staklės ir kitos prekės, dar nėra galutinis. Muitai šioms prekėms bus nustatyti dėl Kinijos tariamai vagiamos JAV įmonių intelektinės nuosavybės ir technologijų.

„Siūlomas prekių sąrašas buvo sudarytas remiantis išsamia ekonomine analize, kurią atliko įvairios agentūros. Bus nusitaikyta į produktus, kurie duoda naudos Kinijai pagal jos pramoninius planus, ir kartu bus siekiama kuo labiau sumažinti poveikį JAV ekonomikai“, – pareiškė JAV prekybos atstovo Roberto Lighthizerio (Roberto Laithaizerio) biuras.

Į sąrašą įtrauktos iš viso maždaug 1,3 tūkst. pavadinimų prekės, kurioms gali būti taikomas 25 proc. importo muitas. Tačiau sąrašas įsigalios tik po peržiūros, kuri tęsis bent iki gegužės pabaigos.

Kinija JAV ketinimus nustatyti importo muitus minėtoms prekėms pavadino „vienašališkais ir protekcionistiniais“. Pasak Pekino, toks žingsnis pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) principus.

„Tai neatitinka nei Kinijos, nei JAV interesų, jau nekalbant apie pasaulio ekonomikos interesus... Kinija pasinaudos PPO ginčų sprendimo mechanizmu ir, vadovaudamasi Kinijos įstatymais, nustatys atitinkamas tokio pat masto ir poveikio priemones JAV produktams“, – pareiškė Kinijos prekybos ministerija.

Kinija pateikė atsaką

Kinija trečiadienį paskelbė planuojanti nustatyti naujus 25 proc. muitus iš JAV importuojamoms sojos pupelėms, orlaiviams, automobiliams ir kitoms prekėms, kurių bendra vertė sudaro 50 mlrd. JAV dolerių per metus.

Apie šiuos ketinimus Pekinas paskelbė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai sąrašą kiniškų prekių, kurioms bus nustatyti importo muitai, paskelbė Vašingtonas.

Kinijos prekybos ministerija išvardijo 106 produktus, kuriems bus nustatyti muitai, ir pareiškė, kad muitų įvedimo data bus paskelbta atskirai.

Be sojos pupelių, orlaivių ir automobilių, naujieji muitai taip pat bus taikomi, pavyzdžiu, chemijos produktams, tabako gaminiams, jautienai, kviečiams, kukurūzams ir medvilnei.

Kinijai paskelbus apie naujus muitus, tarp dviejų didžiausių pasaulio ūkių kilęs prekybos konfliktas dar gerokai paaštrėjo: 100 mlrd. JAV dolerių bendros vertės prekės, kurioms bus taikomi abiejų šalių muitai, sudaro apie 17 proc. dvišalės prekybos apyvartos, kuri pernai sudarė 580 mlrd. JAV dolerių.

Kinija perka maždaug trečdalį viso JAV sojos pupelių eksporto. Pernai šio JAV eksporto į Kiniją vertė sudarė 14 mlrd. JAV dolerių. Sojos pupelės tiekiamos iš žemės ūkio valstijų, kurios per 2016 metų rinkimus balsavo už prezidentą Donaldą Trumpą.

D. Trumpo administracijai prekybos srityje imantis vis naujų priemonių prieš Kiniją, Pekinas pabrėžė nenorįs prekybos karo, bet nepasiduosiąs JAV spaudimui.

„Bet kokie bandymai grasinimais ir bauginimais parklupdyti Kiniją niekada nebus sėkmingi. Nebus jie sėkmingi ir šįkart“, – spaudos konferencijoje pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuang (Genis Šuanis).

„Prekybos karuose nėra laimėtojų. Tas, kas jį pradeda, pakenks ir sau, ir kitiems“, – pareiškė jis ir pažymėjo, kad Kinija dėl naujausių JAV priemonių pasiskundė Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

Pastarosiomis savaitėmis abi šalys yra sakiusios, jog tęsia derybas, tad galbūt joms pavyks pasiekti susitarimą ir galiausiai išvengti naujų muitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oo taip

oo taip portretas
taip Tramp as protingas verslininkas; jis zino kokia zala JAV verslui daro Kinijos pigios bevertes [o ir kenksmingos]prekes. kiniskos bevertes shiuksles daro didele zala amerikai uztvindydamos parduotuves menkaver temis prekemis [pries Trampa eja pareigas prezidentai ;tik pozavo ,kikeno ir staipesi;Trampas nusimano versle ir ji puola asilai]]salin plastiko siukshles ir is Lietuvos !. nes gali buti velu....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių