Quantcast

JAV: Afganistanas taptų „parijų valstybe“, jei Talibanas jėga perimtų valdžią

Afganistanas taptų „parijų valstybe“, jei Talibanas jėga perimtų šalies kontrolę, trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), šios sukilėlių grupės aukščiausio lygio delegacijai apsilankius Kinijoje ir pažadėjus vietos pareigūnams gerbti savo tarptautinius įsipareigojimus.

„Afganistanas, negerbiantis savo žmonių teisių, Afganistanas, vykdantis žiaurumus savo žmonių atžvilgiu, taptų parijų valstybe“, – žurnalistams sakė A. Blinkenas per savo pirmąjį oficialų vizitą Indijoje.

Kinijoje Talibano vadovybė patikino Pekiną, kad islamistų judėjimas neleis Afganistanui tapti placdarmu atakoms prieš kitas šalis vykdyti.

Delegacija, vadovaujama vieno iš judėjimo įkūrėjų – mulos Abdul Ghani Baradaro (Abdul Ganio Baradaro) – atvyko vizito į Kiniją, sukilėliams tęsiant plataus masto puolimą Afganistane, įskaitant rajonus, kur kertasi abiejų šalių sienos.

Bendros šalių sienos ilgis tesiekia 76 kilometrus. Ji driekiasi didžiuliame aukštyje ir neturi sienos kirtimo keliais punktų. Visgi Pekinas nuogąstauja, kad Afganistanas gali tapti placdarmu uigūrų separatistams Sindziange atakoms prieš Kiniją rengti. 

Talibano atstovas Mohammadas Naeemas (Mohamadas Naimas) naujienų agentūrą AFP patikino, kad tokie būgštavimai yra nepagrįsti.

„Islamo emyratas patikino Kiniją, kad Afganistano teritorija nebus naudojama prieš kurios nors šalies saugumą“, – sakė M. Naeemas, pavartojęs oficialų Talibano pavadinimą.

„Jie [kinai] pažadėjo nesikišti į Afganistano reikalus, bet padėti spręsti problemas ir įtvirtinti taiką“, – pridūrė jis. 

Pekinas patvirtino derybų, kurioms iš Kinijos pusės vadovauja užsienio reikalų ministras Wangas Yi (Vangas I), eigą.

Tačiau Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) paragino tarptautinę bendruomenę „iš naujo įvertinti naratyvą, kad talibai ir jų šalininkai yra pasirengę siekti politinio sprendinio“.

„Kalbant apie mastą, apimtį ir laiką, susiduriame su invazija, neturėjusia precedento pastaruosius 30 metų“, – perspėjo jis, trečiadienį sakydamas kalbą.

„Tai ne 20-ojo amžiaus Talibanas,.. o tarpvalstybinių teroristinių tinklų ir tarptautinių nusikalstamų organizacijų ryšio apraiška“, – pridūrė afganų lyderis.

Tuo metu Naujajame Delyje A. Blinkenas perspėjo talibus, kad jie turės pasikeisti, jeigu nori visuotinio pripažinimo.

„Talibanas sako, kad siekia tarptautinio pripažinimo, kad nori tarptautinės paramos Afganistanui. Tikriausiai jis nori, kad jo lyderiai galėtų laisvai keliauti po pasaulį, kad būtų panaikintos sankcijos ir kita“, – nurodė valstybės sekretorius.

„Šalies užėmimas jėga ir piktnaudžiavimas jos žmonių teisėmis nėra būdas siekti šių tikslų“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
mums /rmunkeliams/ kas is to kavs ten darosi kai 1 fanatikas puola kita negi sumazes valkatu besiverzianci/u dykos duonos ir stogo kurio daznas savas neturi?======

va taip

va taip portretas
Kokios svarbios įžvalgos, - o ką JAV kariauna Afganistane veikė dvidešimt metų? Juk jie ten buvo , kad Afganistanas taptų demokratijos rojumi, o dabar, po dvidešimties metų jos "demokratizavimo" bėga iš jo palikę viską likimo valiai ir tą krūvą ,mėšlo, kurią paliko jie , privalės kuopti pasaulinė visuomenė. Ir taip atsitinka visur , kur tik pabuvoja JAV kariauna. Libane, Irake, Afganistane, iš ten plūsta pabėgėliai, ten vyksta tarpusavio karai, o JAV karinės pajėgos sukėlusios tą chaosą , ramia sąžine grįžta į namus.

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai talibai. Va čia politinė jėga, verta pagarbos. Tai ne jankių suskiai, išduodantys savo sąjungininkus pirma proga.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių