Quantcast

Japonijos vyriausybės ekspertai uždegė žalią šviesą „Moderna“ ir „Vaxzevria“ vakcinoms

Japonijos vyriausybės ekspertų grupė ketvirtadienį rekomendavo patvirtinti „Moderna“ ir „Vaxzevria“ vakcinas nuo COVID-19, augant kritikai dėl vangios skiepijimo kampanijos šalyje, likus vos dviem mėnesiams iki olimpinių žaidynių.

Šiuo metu vienintelė Japonijoje patvirtinta vakcina yra bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtas preparatas. Iki šiol Japonijoje visiškai paskiepyta mažiau nei du procentai iš 125 mln. šalies gyventojų.

Vienas Japonijos sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas naujienų agentūrai AFP nurodė, jog ekspertai „padarė išvadą, kad neprieštarauja“ šių dviejų vakcinų patvirtinimui, atverdami kelią oficialiam vyriausybės leidimui naudoti šias vakcinas, kurio tikimasi penktadienį.

Kitą savaitę Tokijuje ir Osakoje atidaromi du masinio vakcinavimo centrai, kuriuos valdys kariškiai. Juose bus skiepijama dviejų dozių vakcina „Moderna“. Pirmiausia bus imunizuojami vyresnio amžiaus grupės atstovai.

Japonijos vyriausybė patiria spaudimą dėl gana lėtos vakcinacijos pradžios. Šalyje galiojantys griežti įstatymai reikalauja papildomų tyrimų vietoje ir sudėtingos biurokratinės procedūros.

Kol kas skiepijami tik medicinos darbuotojai ir vyresnio amžiaus žmonės. Kada skiepijimo mastas bus išplėstas, dar neskelbiama.

„Vakcinacija yra stipri korta tarp koronaviruso [prevencijos] priemonių... visa vyriausybė bando sukurti sistemą, kad mes galėtume vakcinuoti kuo daugiau žmonių“, – ministras pirmininkas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) sakė žurnalistams ketvirtadienį.

Sprendimas priimtas Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovui Thomui Bachui (Tomui Bachui) pareiškus, kad mažiausiai trys ketvirtadaliai sportininkų ir komandų narių, apsistosiančių Tokijo olimpiniame kaimelyje, bus vakcinuoti iki liepos 23-ąją prasidedančių žaidynių.

Olimpiados organizatoriai tvirtina, kad žaidynės gali būti saugiai surengtos šią vasarą, tačiau didelė Japonijos visuomenės dalis tam nepritaria, šalyje augant užsikrėtimų skaičiui, o keliuose regionuose, įskaitant Tokiją, galiojant nepaprastajai padėčiai.

Nors Japonijos vyriausybė sako, kad olimpinės žaidynės neturi įtakos vakcinacijos planui, tačiau Y. Suga pareiškė, kad vyriausybės tikslas yra baigti skiepyti vyresnius nei 65 metų asmenis iki liepos pabaigos.

Japonija yra sudariusi sutartis su farmacijos įmonėmis, kad visiems šalies gyventojams užtikrintų pakankamai vakcinos dozių. Vyriausybės užsakytų vakcinos „Moderna“ dozių turėtų pakakti paskiepyti 25 mln. žmonių, „Pfizer-BioNTech“ – 97 mln, o „Vaxzevria“ – 60 mln. gyventojų.

Anksčiau šį mėnesį sutartį dėl „Moderna“ platinimo pasirašiusios Japonijos didžiausios vaistų gamintojos bendrovės „Takeda“ vadovas sakė, kad vyksta derybos dėl numatyto importuoti „Moderna“ vakcinos dozių kiekio padidinimo iki 100 milijonų.

„Tai rodo, kad Japonijoje yra didelis šios vakcinos poreikis“, – sakė Christophe'as Weberis (Kristofas Veberis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių