Quantcast

Japonija ir Australija pasirašė gynybos paktą, regione augant Kinijos įtakai

Japonija ir Australija pasirašė „istorinę“ sutartį dėl gynybos ryšių stiprinimo, teigdamos, kad šis paktas padidins stabilumą regione, kur auga Kinijos karinė ir ekonominė įtaka.

Nors prieš pasirašymą paskelbtame pareiškime australų premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) tiesiogiai nepaminėjo Pekino, susitarimas laikomas dar vienu regiono sąjungininkių žingsniu, liudijančiu apie jų susirūpinimą dėl Kinijos karinės ekspansijos.

S. Morrisonas prieš nuotoliniu ryšiu surengtą susitikimą su savo kolega japonu Fumio Kishida (Fumiju Kišida), pavadino paktą „abiejų valstybių pareiškimu apie įsipareigojimą bendradarbiauti sprendžiant bendrus strateginio saugumo iššūkius, su kuriais susiduriame, taip pat prisidėti prie saugaus bei stabilaus Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono kūrimo“.

„Šia svarbia sutartimi... pirmą kartą bus nustatyta aiški mūsų abiejų pajėgų glaudesnės sąveikos ir bendradarbiavimo sistema“, – pažymėjo S. Morrisonas.

Australų lyderis pridūrė, jog ši partnerystė atspindi „mūsų bendras vertybes, mūsų įsipareigojimą demokratijai ir žmogaus teisėms, taip pat mūsų bendrus interesus, susijusius su laisvu, atviru ir atspariu Indijos ir Ramiojo vandenynų regionu“.

Japonija ir Australija, kartu su JAV ir Indija, priklauso QUAD šalių grupei, besistengiančiai sukurti aljansą, skirtą pasipriešinti Kinijos augančiam aktyvumui Azijoje, taip pat Pekino metamai grėsmei gyvybiškai svarbiems tarptautiniams jūrų keliams.

Tikimės, kad Ramusis vandenynas bus taikos vandenynas, o ne vieta, kur keliamos bangos.

Pasak politinių konsultacijų bendrovės „Eurasia Group“ analitiko Ali Wyne'o (Ali Vaino), naujoji sutartis gali suteikti Tokijui ir Kanberai papildomų galimybių Japonijos teritorijoje rengti bendras karines pratybas su Jungtinėmis Valstijomis.

„Tai reikšmingas žingsnis konkretizuojant Japonijos ir Australijos bendradarbiavimo saugumo srityje formas“, – naujienų agentūrai AFP sakė ekspertas.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas), trečiadienį kalbėdamas per eilinę spaudos konferenciją, pabrėžė, kad „Ramusis vandenynas yra pakankamai platus, kad regiono šalys galėtų bendrai vystytis“.

„Valstybių tarpusavio dialogas ir bendradarbiavimas turėtų padėti stiprinti regiono šalių tarpusavio supratimą ir pasitikėjimą, taip pat saugoti taiką ir stabilumą regione, o ne būti nukreipti prieš bet kurios trečiosios šalies interesus ar jiems kenkti“, – sakė URM atstovas.

„Tikimės, kad Ramusis vandenynas bus taikos vandenynas, o ne vieta, kur keliamos bangos“, – pridūrė jis.

Japonijos išlaidos gynybai palaipsniui auga jau dešimtmetį, o 2022–2023 metais šalies biudžeto projekte kariuomenei numatytas rekordiškai didelis finansavimas.

Gynybos ministerija Tokijuje teigia, kad regioninė saugumo padėtis „beprecedenčiu greičiu tampa vis sudėtingesnė“, atkreipdama dėmesį į Kinijos ir Šiaurės Korėjos keliamus iššūkius.

A. Wyne'o nuomone, ketvirtadienį pasirašyta sutartis taip pat liudija, jog svarbėja QUAD vaidmuo. Rugsėjį ši grupė Vašingtone surengė savo pirmąjį asmeninį viršūnių susitikimą.

Rugsėjį JAV, Jungtinė Karalystė ir Australija taip pat paskelbė suformavusios naują aljansą – AUKUS, leisiantį Australijai įsigyti amerikietiškų branduolinių povandeninių laivų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
reikejo kad dar indija prisijungtu nes ji koflikte su kinais tai butu apylige persvara o britus atmesim nes jie jau patys su monarchais save atmete kartu su anukais kurie nenori sio politpurvino zaidimo test tai pagirtynas perversmas===

o

o portretas
kas prieto privede jei ne jav tunantys masonai rotsildai ir kt zydaisukure 2 PK su rusais dabar permete savo politpajegas i kinija ir prisidengdami sukurta pandemija kelia 3 PK sustate marionetes kurios naikina zmonija mokslo vardu vykdo genocida ir tai ko gero revans uz savo tautiecius tik globaliu mastu======

Fakelas

Fakelas portretas
Teisingai padare. Siauraakiai eme dergtis nevaldomai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių