Quantcast

J. Trudeau ateitis pastatyta ant kortos kanadiečiams pradėjus balsavimą rinkimuose

Kanados rinkėjai pirmadienį pradėjo balsavimą rinkimuose, kurių nugalėtojas veikiausiai paaiškės tik po fotofinišo, trečios kadencijos siekiančiam liberalui dabartiniam premjerui Justinui Trudeau (Džastinui Triudo) susiduriant su naujoko konservatorių lyderio Erino O'Toole'o (Erino O‘Tulo) mestu iššūkiu.

J. Trudeau paskelbė pirmalaikius rinkimus tikėdamasis, kad sėkminga vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija – viena sėkmingiausių pasaulyje – padės jam užsitikrinti įgaliojimus vadovauti šalies išėjimo iš pandemijos procesui ir jo vyriausybės programos vykdymas nebepriklausys nuo opozicijos paramos.

Tačiau panašu, kad po penkias savaites trukusios sunkios rinkimų kampanijos gali pasikartoti 2019 metų visuotinių rinkimų scenarijus, kai kartą Kanados politikos auksiniu berniuku pramintas J. Trudeau buvo perrinktas į premjero pareigas, tačiau dėl įvairių skandalų antrąją kadenciją neužsitikrino daugumos.

Pagalį į ratus kiša ir staigus COVID-19 atvejų šuolis rinkimų kampanijos pabaigoje, kurį sukėlė delta atmainos plitimas šią vasarą šalyje panaikinus daugumą suvaržymų.

Balsavimas šešių laiko zonų Kanadoje prasidėjo Atlanto vandenyne esančioje Niufaundlando saloje 8 val. 30 min. vietos (14 val. Lietuvos) laiku ir baigsis labiausiai į vakarus nutolusioje Britų Kolumbijos provincijoje 19 val. vietos (antradienį 5 val. Lietuvos) laiku.

Klausimai dėl liberalų

49 metų J. Trudeau yra sėkmingai išgyvenęs ir sunkesnių laikų.

Tačiau po šešerių metų valdžioje jo administracija rodo nuovargio ženklus. J. Trudeau teko sunkus uždavinys įtikinti Kanados rinkėjus nepalikti liberalų po to, kai nepateisino didžiųjų lūkesčių po jo istorinės pergalės 2015 metais.

„Pagrindinis šios rinkimų kampanijos klausimas buvo, ar liberalai nusipelnė turėti daugumos vyriausybę“, – sakė Monrealyje įsikūrusio McGillo (Magilo) universiteto politologijos profesorius Danielis Belandas.

„Tačiau dabar kyla klausimas, ar jie [apskritai] nusipelnė likti valdžioje“, – sakė jis.

Paskutiniame rinkimų kampanijos etape dvi pagrindinės politinės partijos, vadovavusios Kanadai nuo konfederacijos įkūrimo 1867 metais, turėjo maždaug vienodą rinkėjų palaikymą – už jas ketino balsuoti maždaug po 31 proc. rinkėjų, o keturios mažesnės frakcijos jas vijosi iš paskos.

Kanados parlamento 338 narius renka 27 mln. balsavimo teisę turinčių Kanados gyventojų. J. Trudeau išsaugos savo postą, jeigu jo Liberalų partija laimės daugumą mandatų ir turės bent 170 vietų daugumą parlamente.

Dėl pandemijos tikimasi, kad daug balsų (1,2 mln.) bus atiduota paštu, o tai gali reikšti, kad rinkimų rezultatai pirmadienio vakarą gali dar nepaaiškėti.

Apklausų organizatorius ir buvęs politikos strategas Timas Powersas (Timas Pauersas) siūlo nenuvertinti J. Trudeau galimybių.

„Aš vis dar manau, kad Justinas Trudeau laimės mažumos vyriausybę“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Bet ar jam tai bus laimėjimas?“ – klausė ekspertas, leisdamas suprasti, kad prastas liberalų pasirodymas rinkimuose gali jam kainuoti partijos lyderio postą.

„Antivakserių gaujos“ ir Kinijos „atsakomieji smūgiai“

36 dienas trukusi rinkimų kampanija – trumpiausia, kokią numato Kanados įstatymai. Jos metu varžovai ginčijosi dėl veiksmų, susijusių su klimato kaita, čiabuviais, įperkamu būstu, Afganistano krize, privalomais skiepais nuo COVID-19 ir skiepų pasais.

Konkurentai kritikavo J. Trudeau už rinkimų organizavimą pandemijos metu.

Tuo metu 48 metų E. O'Toole'as sulaukė kritikos už tai, kad pritarė per greitam epidemiologinių suvaržymų atšaukimui Albertoje ir dar dviejose konservatorių vadovaujamose provincijose, kur dėl COVID-19 atvejų šuolio ir perpildytų ligoninių pacientai yra skraidinami hospitalizacijai į kitus Kanados rajonus.

Rinkiminės kampanijos mitinguose J. Trudeau susidūrė, su jo žodžiais, „antivakserių gaujomis“, viena kurių jį apsvaidė akmenimis.

Vis tik premjeras sulaukė buvusio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) ir jo valstybės sekretorės Hillary Clinton (Hilari Klinton) palaikymo.

Tuo metu E. O'Toole'as per rinkimų kampaniją kalbėjo apie ginklų kontrolę ir sulaukė Pekino perspėjimų. Kaip pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida, jo siūloma griežtos linijos politika Kinijos – antros didžiausios Kanados prekybos partnerės – atžvilgiu išprovokuos „atsakomuosius smūgius“.

Pastaruoju metu Kinijos ir Kanados santykius apkartino dviejų kanadiečių suėmimas Kinijoje.

Pasak Britų Kolumbijos universiteto profesoriaus Maxo Camerono (Makso Kamerono), apskritai, „šie rinkimai nėra poliarizuojantys“.

„Tai nėra respublikonai prieš demokratus, kaip [yra] už pietinės sienos“, – sakė jis, kalbėdamas apie Jungtines Valstijas.

„Rinkimų kampanija buvo labai kanadietiška, per kurią vyravo tvirtas sutarimas dėl kylančių problemų ir kaip jas reikia spręsti“, – nurodė M. Cameronas.

E. O'Toole'as, vos pernai konservatorių lyderiu tapęs mažai žinomas politikas, pastūmėjo savo partiją arčiau politinio centro, tuo priversdamas liberalus varžytis dėl balsų kairėje su Naujaisiais demokratais ir žaliaisiais, taip pat „Kvebekiečių bloko“ separatistais.

Paskutinę savaitę iki rinkimų konservatoriai sulaukė buvusio užsienio reikalų ministro Maxime'o Bernier (Maksimo Bernjė) kraštutinės dešinės Liaudies partijos paramos.

Vis dėlto paskelbus galutinius rezultatus „mažai tikėtina, kad kas nors bus gavęs daugumą“, teigė Vinipego universiteto politikos mokslų profesorius Felixas Mathieu (Feliksas Metju).


Šiame straipsnyje: Justinas TrudeauKanadarinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių