Quantcast

J. Stoltenbergas ragina didinti gynybos finansavimą, nepaisant ekonominės krizės

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Aljanso valstybes nares įgyvendinti įsipareigojimus ir didinti gynybos finansavimą, nepaisant ekonominių iššūkių, kuriuos sukėlė koronaviruso pandemija.

„Matau ekonomikos nuosmukį valstybėse narėse ir žinau, kad, norint jį suvaldyti, joms reikia didinti finansavimą daugelyje sričių“, – Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ sakė J. Stoltenbergas.

Vis dėlto, teigė jis, iki krizės buvusios saugumo grėsmės ir iššūkiai per pandemiją nesumenko.

„Rusija ir toliau modernizuoja savo karines pajėgas, pasaulinis galių balansas keičiasi dėl Kinijos iškilimo, o IS teroristinė organizacija vėl bando atsigauti Sirijoje ir Irake“, – vardijo NATO vadovas.

NATO valstybės narės sutarė iki 2024-ųjų skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai.

Matau ekonomikos nuosmukį valstybėse narėse ir žinau, kad, norint jį suvaldyti, joms reikia didinti finansavimą daugelyje sričių.

Pastaraisiais metais viena svarbiausių NATO sąjungininkių Vokietija didina gynybos finansavimą, tačiau 2019 m. šalis kariuomenei skyrė tik 1,38 proc. BVP.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą kritikavo Vokietiją, nes ši esą gynybai skiria nepakankamai lėšų.

Prognozuojama, kad 2020 m., dėl ekonominės krizės sumažėjus Vokietijos BVP, gynybai skiriama BVP dalis sieks daugiau nei 1,5 proc.

Palyginimui, 2019 m. JAV gynybai skyrė apie 730 mlrd. dolerių arba 3,4 proc. šalies BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Šita debilų karta prisišauks karą. Pamiršo kas tai yra.

Anonimas

Anonimas portretas
Karo vanagas negali nekranksėti. O kaip dar norėtųsi savo vasalus pasiųsti į kokį karą ir atsikratyti pasenusios ginkluotės...

taiptaip

taiptaip portretas
biurokratai pinigeliu pasiilgo...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių