Quantcast

J. Stoltenbergas pranešė, kada ir kur vyks NATO viršūnių susitikimas

  • Teksto dydis:

Kitas NATO viršūnių susitikimas vyks gruodžio mėnesį Londone, per jį bus paminėtos Aljanso įkūrimo 70-osios metinės, trečiadienį pranešė bloko generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Kitas Sąjungininkų lyderių susitikimas vyks Londone 2019 metų gruodžio 3–4 dienomis... Laukiu sėkmingo viršūnių susitikimo“, – sakė jis.

J. Stoltenbergas nurodė aptaręs pasiruošimus šiam susitikimui su NATO valstybių vadovais ir Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybe per praeitą savaitę surengtą viešnagę Londone.

Gruodžio susitikimas bus galimybė „spręsti dabartinius ir kylančius saugumo iššūkius, taip pat kaip NATO toliau investuos ir prisitaikys, kad daug tolesnių metų išliktų stabilumo ramstis“, sakoma J. Stoltenbergo pranešime.

Jis pridūrė, kad Londonas yra tinkama vieta paminėti transatlantinio karinio bendradarbiavimo 70-metį, nes būtent šiame mieste buvo įsikūrusi pirmoji Aljanso būstinė, 1949 metais Jungtinei Karalystei tapus viena iš 12 NATO steigėjų.

Šiuo metu blokas turi 29 nares, o jo būstinė yra Briuselyje.

„Londonas buvo mūsų pirmosios būstinės namai, taigi, jis yra tinkama vieta NATO valstybių ir vyriausybių vadovams planuoti Aljanso ateitį“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Opus laikas Aljansui

Praėjusį mėnesį Aljansas užsienio reikalų ministrų susitikimu Vašingtone paminėjo 70-ąsias savo steigiamosios sutarties pasirašymo metines.

Susitikimas baigėsi bendru pareiškimu, kuriuo buvo pažadėti nauji veiksmai Rusijos agresijai atremti. Įtampa tarp Maskvos ir Vakarų šiuo metu yra didžiausia nuo pat Šaltojo karo.

Londonas buvo mūsų pirmosios būstinės namai, taigi, jis yra tinkama vieta NATO valstybių ir vyriausybių vadovams planuoti Aljanso ateitį.

Aljansas pritarė naujoms sekimo priemonėms ir jūrų pajėgų pratyboms Juodojoje jūroje, taip pademonstruojant paramą Ukrainai ir Gruzijai – narystės NATO siekiančioms šalims, konfrontuojančioms su Rusijos remiamomis separatistinėmis jėgomis.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sakė, kad NATO susitarė imtis nagrinėti strategijas netradiciniam Rusijos kariavimui atsverti. Rusija yra kaltinama kišimusi į virtinę Vakarų šalių rinkimų.

Tačiau šventinę jubiliejinių metų nuotaiką temdo išliekantis susirūpinimas dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įsipareigojimo Aljansui ir noro gerbti tarpusavio gynybos paktą.

D. Trumpas šiurkščiai kritikavo NATO nares Europoje, kurias kaltino veltėdžiavimu: naudojantis JAV kariuomenės siūloma apsauga ir neskiriant pakankamai pinigų savo ginkluotosioms pajėgoms.

Prieš užimdamas prezidento postą D. Trumpas NATO vadino atgyvenusiu, nors taip pat sveikino planus sąjungininkams didinti išlaidas gynybai.

NATO viršūnių susitikimai paprasta baigiasi oficialiais, įpareigojamais pareiškimais apie visų sąjungininkių sutartus tikslus ir veiksmus, tokiais kaip 2014 metų susitarimas siekti gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Dar nepaskelbta, ar po gruodį įvyksiančio viršūnių susitikimo bus paskelbtas bendras pareiškimas.

Britanija spalio mėnesį turi išstoti iš Europos Sąjungos ir gruodžio viršūnių susitikimas bus laikomas NATO ir JK, kuri drauge su Prancūzija yra pagrindinė žemyno karinė jėga, solidarumo ženklu.

„Brexit“ pakeis Jungtinės Karalystės santykius su Europos Sąjunga, bet nepakeis Jungtinės Karalystės santykių su NATO“, – vasario mėnesį sakė J. Stoltenbergas.

Trečiadienį jis grįžo į Londoną susitikti su britų gynybos sekretore Penny Mordaunt (Peni Mordont), o ketvirtadienį Britanijos sostinėje dalyvaus kibernetinio saugumo konferencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių