Quantcast

J. Stoltenbergas: Rusija bando suskaldyti NATO sąjungininkes

  • Teksto dydis:

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad Rusija bando suskaldyti Aljanso sąjungininkes ir apkaltino Maskvą plečiant apsiginklavimą.

„Matėme, kad Rusija mėgina mus suskaldyti“, – pareiškė NATO lyderis interviu kanalui „France 24“.

Jis sakė esąs susirūpinęs, kad Maskva pastaraisiais metais vis daugiau „investuoja į branduolinį ginklą“.

J. Stoltenbergas pabrėžė, kad neseniai įgyvendintas NATO sprendimas stiprinti gynybos ir Maskvos atgrasymo pajėgumus Rytų Europoje nėra pasiruošimas naujam karui.

Siekiama „užkirsti kelią konfliktui, o ne išprovokuoti konfliktą“, pridūrė jis.

J. Stoltenbergas taip pat pareiškė esąs įsitikinęs, kad Aljanso narės per kitą mėnesį vyksiantį viršūnių susitikimą pademonstruos vienybę, nepaisant „svarbių skirtumų“ tarp Jungtinių Valstijų ir Europos šalių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ne kartą yra sakęs, kad kitos Aljanso narės turėtų labiau prisidėti prie NATO biudžeto.

Jungtinių Valstijų lyderis taip pat skundėsi, kad NATO teikia daugiau naudos Europai negu jo šaliai.

Vis dėlto J. Stoltenbergas antradienį buvo nusiteikęs optimistiškai, nors ir neneigė, kad tarp sąjungininkių esama nesutarimų.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad per NATO viršūnių susitikimą bus pademonstruota transatlantinė vienybė, kad Europa ir Jungtinės Valstijos bus vieningos nepaisant svarbių skirtumų svarbiais klausimais, tokiais kaip prekyba, Paryžiaus (klimato) sutartis ir Irano branduolinis susitarimas“, – televizijai „France 24“ sakė NATO lyderis.

„Neseniai Baltuosiuose rūmuose susitikau su prezidentu Donaldu Trumpu, ir jis dar kartą patvirtino savo stiprų asmeninį įsipareigojimą NATO; jis taip pat pripažino, kad sąjungininkės Europoje daugiau investuoja į gynybą“, – pareiškė J. Stoltenbergas.

Europoje buvo kilęs susirūpinimas, kai D. Trumpas per savo rinkimų kampaniją NATO vadino atgyvenusiu aljansu bei tvirtino, kad jam nepavyksta susidoroti su islamistų grupuočių iššūkiu.

„Jis skelbia griežtą žinutę, kad reikia padaryti daugiau (dėl išlaidų gynybai), ir aš su juo sutinku; sąjungininkės Europoje irgi su juo sutinka“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat nurodė, kad liepos 11-12 dienomis Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime NATO tikisi pradėti derybas dėl narystės su Makedonija. Ši nedidelė Balkanų valstybė ir Graikija savaitgalį pasirašė susitarimą, numatantį, kad Makedonija bus pervadinta Šiaurės Makedonijos Respublika.

Be to, NATO generalinis sekretorius sakė, kad naujosios Italijos vyriausybės pareiškimai, kad valstybę „užpuolė“ nelegalūs imigrantai, pasiekiantys ją Viduržemio jūra, nėra svari priežastis įsikišti Aljansui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O JAV ne taip pat veikia?.. :|

Hmmm

Hmmm portretas
Būtent,kad demonstruos,nes visa tą jų politika tik melas sumaišytas svetimų tautų krauju
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių