Quantcast

J. Stoltenbergas: NATO narėms reikalinga tvirtesnė politika Kinijos atžvilgiu

NATO šalių lyderiai turi parengti tvirtesnę bendrą politiką vis labiau dominuoti besistengiančios Kinijos atžvilgiu, sekmadienį pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

NATO viršūnių susitikimo Briuselyje išvakarėse duodamas interviu Kanados visuomeniniam transliuotojui CBC J. Stoltenbergas pabrėžė, kad Kinijos gynybos biudžetas yra antras pagal dydį pasaulyje. Be to, ši šalis turi didžiausią pasaulyje karinį laivyną ir investuoja didžiules lėšas į naujas karines priemones, todėl visa tai „veikia mūsų saugumą“, sakė jis.

„Kinija nesilaiko mūsų vertybių. Tai matome, kai jie triuškina demokratinius protestus Honkonge, kai engia mažumas, pavyzdžiui, uigūrus“ Kinijos vakaruose, taip pat kai naudoja šiuolaikines technologijas savo visuomenei sekti – „kaip dar niekada nesame matę anksčiau“, kalbėjo J. Stoltenbergas.

„Taigi, dėl viso šito NATO svarbu parengti politiką, sutvirtinti mūsų politiką, kalbant apie Kiniją“, – pridūrė Aljanso vadovas.

Šie komentarai nuskambėjo pasibaigus Jungtinėje Karalystėje vykusiam Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimui. Jo dalyviai išsakė griežtesnę nei bet kada kolektyvinę poziciją Kinijos atžvilgiu ir pareikalavo, kad Pekinas „gerbtų žmogaus teises ir pagrindines laisves“, taip pat užtikrintų laisvą laivybą Pietų Kinijos jūroje.

J. Stoltenbergas per interviu pripažino, kad kitoms šalims svarbu palaikyti ryšius su Kinija, tariantis dėl bendrų problemų, tokių kaip klimato kaita ar ginkluotės kontrolė.

Tačiau jis pareiškė, kad dviejų Kanados piliečių – Michaelo Kovrigo (Maiklo Kovrigo) ir Michaelo Spavoro (Maiklo Speivoro) – kalinimas Kinijoje dėl įtariamo šnipinėjimo yra „absoliučiai nepriimtinas“.

Otava teigia, kad šių kanadiečių kalinimas yra „nepagrįstas“, ir laiko jį atsaku į JAV pageidavimu įvykdytą Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ vienos iš direktorių sulaikymą.

„Kai kuri nors šalis padaro kažką, kas jiems nepatinka, jie [Kinija] reaguoja agresyviai“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

Generalinis sekretorius pripažino, kad per ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kadenciją tarp NATO sąjungininkių vyko „iššūkių keliančių diskusijų“. Visgi jis pridūrė, kad Aljansas išliko „itin patvarus ir stiprus“.

D. Trumpas dažnai skųsdavosi, kad kitos NATO šalys nepakankamai finansiškai prisideda prie bendrų gynybos uždavinių ir net kelis kartus užsiminė, kad Vašingtonas gali pasitraukti iš Aljanso.

Tačiau dabar J. Stoltenbergas sakė: „Turime naują JAV prezidentą – prezidentą Bideną, tvirtai įsipareigojusį NATO, Europos saugumui ir pasiruošusį į NATO investuoti daugiau“.

J. Bidenas į Briuselį atvyko iš Britanijos sekmadienį, 29 kitų NATO šalių lyderiams renkantis į pirmadienį vyksiantį viršūnių susitikimą.


Šiame straipsnyje: Jensas StoltenbergasNATOKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

baik

baik portretas
sutint s i bruda geriau pasirupink turku nato kuria pats nekontroliuoji nes esi tokia pat marionete kaip ir kt politartis tai s iam slyksciam politango ir jis baigsis kai /muzikantai/ bus nutildyti ?;;;

Anonimas

Anonimas portretas
Papūskit kinams po uodega. Amerikos saulelė jau leidžiasi, mokykitės kol nevėlu kiniškų hieroglifų ir ruoškitės laižyti jų puspadžius...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių