Quantcast

J. Kerry ragina JAV ir ES atnaujinti pastangas dėl klimato

JAV klimato pasiuntinys Johnas Kerry (Džonas Keris) antradienį įspėjo, kad Briuselis ir Vašingtonas privalo atgaivinti savo bendras pastangas kovoje su klimato kaita, kol žala netapo negrįžtama.

Atvykęs į Briuselį savo pirmųjų po administracijos Vašingtone pasikeitimo derybų su Europos Sąjungos pareigūnais, buvęs valstybės sekretorius įspėjo: „Susiduriame su ypatinga krize.“

Dirbdamas buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) valstybės sekretoriumi, J. Kerry drauge su ES sostinėmis rengė 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimą, bet kitas JAV lyderis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vėliau iš šio susitarimo pasitraukė.

Baltuosiuose rūmuose D. Trumpą pakeitus Joe Bidenui (Džo Baidenui), J. Kerry sugrįžo į vyriausybę kaip klimato pasiuntinys, Jungtinei Karalystei tuo metu rengiant naują Jungtinių Tautų klimato konferenciją pasaulio pastangoms atnaujinti, įvyksiančią lapkričio mėnesį Glazge.

„Man atvykstant čia atnaujinti pokalbių su draugais Europoje dėl mūsų bendradarbiavimo klimato klausimais, kuris prieš Paryžiaus [susitarimą] buvo neeilinis, [reikia pasakyti, kad] bendradarbiavimas turės būti dar stipresnis“, – pabrėžė J. Kerry.

Jį sutiko Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas), vadovaujantis Briuselio „žaliosios sutarties“ planui, siekiant iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos ir užtikrinti anglies dvideginio pusiausvyrą.

F. Timmermansas sakė, jog J. Kerry vizitas įrodo, kad amerikiečiai „sugrįžo į Paryžiaus“ susitarimą.

JAV pasiuntinys turėjo susitikti su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir jos komanda.

„Tai lemiama akimirka, – įspėjo J. Kerry. – Glazgas yra paskutinė mūsų turima gera proga. Labai tikimės, kad pasaulis suvienys jėgas ir pasiremdamas Paryžiaus [susitarimu] žengs į priekį.“

Pasak jo, vien Paryžiaus susitarimo neužteks, nes net jei šalys įvykdys savo įsipareigojimus, pasaulio temperatūra vis tiek gali pavojingai didėti.

„Be to, nedarome visko, ką numatėme daryti Paryžiuje. Taigi, tai lemiama akimirka šalims, sveiko proto vyriausybių žmonėms susirinkti ir pasiekti, kad darbas būtų atliktas. Galime tai padaryti“, – sakė J. Kerry.

F. Timmermansas pažadėjo: „Dirbsime petys į petį, kad Glazgo [konferencija] būtų sėkminga. Esu absoliučiai įsitikinęs, kad Jungtinėms Valstijoms ir Europai dirbant kartu galime kalnus nuversti.“

 


Šiame straipsnyje: klimato kaitaJAVESJohnas Kerry

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių