Quantcast

J. Borrellis: ES nenori pradėti „šaltojo karo“ su Kinija

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas trečiadienį pareiškė patikinęs Kinijos užsienio reikalų ministrą, kad Bendrija nenori „šaltojo karo“, nors kaltina Pekiną vykdant dezinformacijos apie koronaviruso pandemiją kampaniją.

Pasak Briuselio, Kinija ir Rusija siekia pakenkti Europos demokratijai ir pagerinti savo reputacijas per koronaviruso pandemiją, vykdydamos „tikslines įtakos darymo operacijas ir dezinformacijos kampanijas“.

Neįprastai tiesmuki kaltinimai pasirodė viename oficialiame ES strateginiame dokumente dėl kovos su, pasak pareigūnų, melagingų pareiškimų apie sveikatos apsaugą „srautu“, sąmokslo teorijomis, apgavystėmis ir neapykantą kurstančiomis kalbomis, lydinčiomis koronaviruso pandemiją.

Ši ataskaita buvo paskelbta trečiadienį, praėjus dienai po to, kai ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) per vaizdo ryšį surengė derybas su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi (Vang I).

Trečiadienį J. Borellis pareiškė, kad ES „nieko nepradeda“ su Kinija, ir pridūrė dėl to nuraminęs Wang Yi per jų susitikimą.

„Aš jam pasakiau: „Nesijaudinkite, Europa nesiruošia pradėti jokio Šaltojo karo su Kinija“, – kalbėjo J. Borrellis.

Ataskaitoje, raginančioje tokias interneto milžines kaip „Twitter“ ir „Facebook“ aktyviau kovoti su dezinformacija, Maskva ir Pekinas yra kaltinami „siekiu pakenkti demokratiškoms diskusijoms ir padidinti socialinę poliarizaciją, gerinant savo įvaizdį COVID-19 kontekste“.

Šis ginčas didina įtampą prieš vėliau šį mėnesį numatytą Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio (Šarlio Mišelio) ir Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) derybas su Kinijos lyderiais vaizdo ryšiu.

ES ir Kinijos santykiai pašlijo Briuseliui siekiant suderinti Bendrijos atsaką į augantį Pekino pasitikėjimą savimi, vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).

Bendrija apibūdina Pekiną kaip „sisteminį varžovą“, tuo keldama Kinijos pareigūnų nepasitenkinimą, ir siekia priminti jam žmogaus teisių problemas Tibete ir Honkonge.

Tačiau Europos Sąjungai yra sunku rasti bendrą visoms narėms priimtiną poziciją, kadangi kiekviena iš 27 narių turi su šia Azijos milžine susijusių savų politinių ir ekonominių interesų.

J. Borrellis, pastarosiomis savaitėmis reikalavęs, kad ES užimtų " tvirtesnę“ poziciją Kinijos atžvilgiu, ir perspėjęs, kad Kinija nepripažįsta europietiškų vertybių, trečiadienį pareiškė, jog nacionalinės vyriausybės privalo susiprotėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių