Quantcast

J. Bidenas tikisi išlaikyti įgautą pagreitį pirminiuose rinkimuose Mičigane

  • Teksto dydis:

Kylantis JAV demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį paragino Mičigano rinkėjus padėti jam užtikrinti savo balsų persvarą prieš Bernie Sandersą (Bernį Sandersą), varžovams dalyvaujant paskutiniuose savo kampanijos renginiuose kelios valandos iki rinkimų pradžios šioje svyruojančioje valstijoje.

Politikos veteranai – nuosaikių pažiūrų buvęs JAV viceprezidentas J. Bidenas ir kairuolis senatorius B. Sandersas, raginantis šalyje sukelti politinę revoliuciją – varžosi politinėje dvikovoje dėl teisės mesti iššūkį prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) lapkritį įvyksiančiuose rinkimuose.

Didžiausias antradienio rinkimų prizas – pergalė Mičigano valstijoje, turinčioje didžiausią skaičių delegatų iš šešių balsuojančių valstijų, todėl kandidatų rinkimų kampanija ten buvo labai intensyvi.

Tuo metu kai B. Sandersui reikia žūtbūt sustiprinti savo pozicijas ir iškovoti tvirtą pergalę, J. Bideno rezultatai yra geri – praėjusį antradienį jis laimėjo 10 iš 14 valstijų ir tikisi neprarasti šio pagreičio.

„Mičiganai, aš dedu dideles viltis į tave!“, – kreipėsi J.Bidenas į jį sveikinančią minią vienoje daugiausia juodaodžių lankomoje Detroito mokykloje.

77 metų J. Bidenas turi kelių demokratų, buvusių savo varžovų pirminiuose rinkimuose, palaikymą. Tarp jų yra du iškilūs afroamerikiečių kilmės politikai: Naujojo Džersio senatorius Cory Bookeris (Koris Bukeris), pirmadienį išreiškęs savo paramą J. Bidenui, ir Kalifornijos senatorė Kamala Harris (Kamala Haris).

Manoma, kad J. Bideno pergalės atveju kurį nors iš šių įstatymų leidėjų jis galėtų pasirinkti viceprezidentu.

J. Bidenas, aštuonerius metus dirbęs pirmojo JAV juodaodžio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) viceprezidentu, ne kartą sakė, kad amerikiečiai nelaukia revoliucijos – taip atsikirsdamas demokratišku socialistu save vadinančiam B. Sandersui.

Detroite jis priminė, kad jo šaknys glūdi vadinamoje Rūdžių juostoje, atkreipė dėmesį į savo nuveiktus darbus Mičigane ir pakartojo savo seną darbininkams skirtą pareiškimą.

„Volstrytas nepastatė Amerikos, Ameriką pastatėte jūs, – pareiškė J. Bidenas. – Profesinės sąjungos sukūrė viduriniąją klasę.“

B. Sandersas pirmadienį taip pat surengė savo rinkimų kampanijos renginį Detroite. Jis surengė diskusiją prie apvalaus stalo su ekspertais dėl koronaviruso, nuo kurio Jungtinėse Valstijose mirė mažiausiai 26 žmonės ir kuris gerokai sukrėtė akcijų biržas.

B. Sandersas kritikavo D. Trumpo vadovavimą kovai su šia krize. Pasak jo, prezidento „neatsakingi pareiškimai kelia žmonių sumaištį šalyje ir visame pasaulyje“.

Nors J. Bidenas per mitingą Detroite nė žodžiu neužsiminė apie koronavirusą, jo štabas paruošė keletą butelių rankas dezinfekuojančio skysčio, kuriuo galėjo naudotis susirinkusieji.

J. Bidenas iškilo po lemiamos pergalės vasario 28 dieną vykusiuose pirminiuose rinkimuose Pietų Karolinoje, kur sulaukė pagrindinių afroamerikiečių kilmės lyderių palaikymo, leidusio jam tapti varžybų favoritu.

Savo paramą jam taip pat išreiškė buvę demokratų kandidatai Amy Klobuchar (Eimi Klobučar), Pete'as Buttigiegas (Pitas Butidžedžas), Mike'as Bloombergas (Maikas Blumbergas) ir Beto O'Rourke'as (Betas O'Rorkas), laikydami jį turinčiu didžiausias galimybes įveikti D. Trumpą prezidento rinkimuose.

Antradienio pirminiuose rinkimuose pirmą kartą vyks tik J. Bideno ir B. Sanderso dvikova, iš atkaklios daugiau nei prieš metus prasidėjusios kovos dėl teisės dalyvauti prezidento rinkimuose pasitraukė visi kiti jų varžovai, įskaitant Elizabeth Warren (Elizabet Voren).

Antradienį pirminiai demokratų rinkimai taip pat vyks Aidahe, Misisipėje, Misūryje, Šiaurės Dakotoje ir Vašingtono valstijoje.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių