Quantcast

D. Trumpui nepripažįstant pralaimėjimo, J. Bidenas pradeda valdžios perėmimo procesą

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį žengė pirmuosius žingsnius, pradėdamas pasirengimą po 73 dienų perimti šalies vairą, Donaldui Trumpui vis dar atsisakant pripažinti pralaimėjimą ir toliau bandant sėti abejones rinkimų rezultatais.

Plūstant pasaulio lyderių sveikinimams demokratui, o jo šalininkams bandant atsigauti po visą naktį trukusio audringo pergalės šventimo, J. Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris pranešė pirmadienį Vilmingtono mieste Delavere drauge susitiksiantys su savo patariamąja ekspertų grupe kovai su koronavirusu.  

Po šio susitikimo J. Bidenas pateiks komentarų apie COVID-19 ir ekonomikos atkūrimą.

J. Bidenas ir K. Harris taip pat pristatys valdžios perėmimo komandos tinklalapį BuildBackBetter.com ir socialinio tinklo „Twitter“ paskyrą @Transition46.

Tuo metu D. Trumpas žaidė golfą savo klube netoli Vašingtono. Šiame klube jis buvo ir šeštadienį, kai buvo paskelbta, kad J. Bidenas užsitikrino pakankamai Rinkikų kolegijos narių balsų pergalei pasiekti.

„Nuo kada šališka žiniasklaida sprendžia, kas bus mūsų kitas prezidentas?“ – skundėsi D. Trumpas sekmadienį tviteryje paskelbtoje žinutėje. 

D. Trumpas, kurio pirmadienio darbotvarkėje nenumatyta jokių viešų renginių, planuoja šią savaitę pradėti teisinę kovą ir pateikti virtinę skundų, nurodė jo advokatas Rudy Giuliani. Anot advokato, D. Trumpo komanda turi „daugybę sukčiavimo įrodymų“.

Tačiau buvęs valstybės vadovas George'as W. Bushas pareiškė, kad „rezultatai yra aiškūs“, ir pridūrė paskambinęs išrinktajam prezidentui J. Bidenui ir K. Harris pasveikinti juos su pergale.

Eksprezidentas išplatintame pareiškime pažymėjo, jog „Amerikos žmonės gali būti tikri, kad šie rinkimai buvo neabejotinai sąžiningi“.  

„Turime susitelkti savo šeimų ir kaimynų, savo šalies ir jos ateities labui“, – sakė jis.

Turime susitelkti savo šeimų ir kaimynų, savo šalies ir jos ateities labui.

J. Bideno valdžios perėmimo komandos tinklalapyje įvardijami keturi prioritetai: COVID-19, ekonomikos atkūrimas, rasinis teisingumas ir klimato kaita.

„Formuojama komanda nuo Pirmosios dienos imsis spręsti šiuos iššūkius“, – rašoma tinklalapyje, turint omenyje 2021 metų sausio 20-ąją, kai J. Bidenas bus prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu. 

J. Bidenas, kuriam lapkričio 20 dieną sukaks 78 metai, yra vyriausias asmuo, kada nors išrinktas JAV prezidentu.

Kalifornijos senatorė 56 metų K. Harris pateks į istoriją kaip pirmoji moteris ir pirmasis juodaodis bei iš Pietų Azijos kilęs asmuo, išrinktas į JAV viceprezidento postą.

J. Bidenas ketina pirmadienį pristatyti savo darbo grupę kovai su koronaviruso pandemija, kuri Jungtinėse Valstijose jau pareikalavo per 237 tūkst. gyvybių.

Išrinktasis prezidentas taip pat jau paskelbė planuojantis vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato susitarimo. Be to, pranešta, kad savo pirmąją darbo prezidento poste dieną J. Bidenas taip pat ketina paskelbti įsaką, kuriuo būtų atšauktas D. Trumpo įvestas draudimas atvykti į JAV daugelio musulmoniškų šalių piliečiams.   

J. Bidenas žada suformuoti kabinetą, kuris atspindėtų šalies įvairovę. Visgi jam gali būti sudėtinga užsitikrinti pritarimą progresyvesnių kandidatų paskyrimui, jeigu respublikonams pavyks išlaikyti Senato kontrolę, o tai paaiškės sausį, po antrojo balsavimo turo Džordžijoje. 

Privalomas kaukių dėvėjimas

J. Bidenas ketina asmeniškai paraginti valstijų gubernatorius įvesti privalomą kaukių dėvėjimą dėl koronaviruso, sekmadienį pranešė „NBC News“.

Vienas J. Bideno rinkimų štabo atstovas televizijai pranešė, kad artimiausiomis dienomis J. Bidenas pradės skambinti gubernatoriams ir didelių miestų merams iš abiejų partijų, kad paragintų juos paskelbti privalomą kaukių dėvėjimą.

„Jei gubernatorius atsisakys, jis kreipsis į merus valstijose ir paprašys jų įvesti [privalomą kaukių dėvėjimą“, – nurodė pareigūnas.

Daugiau nei 20 valstijų dabar reikalaujama, kad žmonės kaukes dėvėtų privačiose bendrovėse ir viešose vietose, nurodo „NBC News“.

J. Bidenas paragino daugiau gubernatorių imtis tokių priemonių, nes užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius šalyje tebeauga.

JAV ir toliau pirmauja pasaulyje pagal užsikrėtimo koronavirusu ir mirties atvejų skaičių. Remiantis Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, nuo pandemijos pradžios šalyje patvirtinti 9 961 324 užsikrėtimo ir 237 566 mirties atvejai.

„Susitaikyti su tuo, kas neišvengiama“

J. Bidenas, kuris yra tik antras po Johno F. Kennedy į prezidento postą išrinktas katalikas, sekmadienį ryte dalyvavo pamaldose bažnyčioje netoli savo namų Vilmingtone.

Jis taip aplankė savo sūnaus Beau, kuris 2015-aisiais mirė nuo smegenų vėžio, taip pat pirmosios žmonos ir dukters, žuvusių per automobilio avariją 1972 metais, kapus.  

Tuo metu D. Trumpo rinkimų štabas imasi teisinių žingsnių užginčyti balsavimo rezultatus keliose valstijose, nors nepaaiškėjo jokių faktų, kad būta didesnio masto pažeidimų, galėjusių paveikti rezultatus.  

R. Giuliani televizijos „Fox News“ laidai „Sunday Morning Futures“ sakė, kad D. Trumpo komanda pirmadienį Pensilvanijoje apskųs teismui pareigūnus „dėl pilietinių teisių pažeidimo, nesąžiningų rinkimų organizavimo ir valstijos rinkimų įstatymų pažeidimų“.    

„Pirmasis ieškinys bus Pensilvanijoje, antrasis – Mičigane arba Džordžijoje, o per savaitę turėtume pateikti juos visus“, – sakė D. Trumpo advokatas.

Savo poziciją šiuo klausimu pareiškė ir JAV pirmoji ponia Melania Trump, sekmadienį tviteryje parašiusi: „Amerikos žmonės nusipelno sąžiningų rinkimų. Turi būti suskaičiuotas kiekvienas teisėtas, o ne neteisėtas balsas.“

J. Bideno aukšto rango patarėja Symone Sanders sekmadienį televizijos CNN laidoje „State of the Union“ pareiškė, kad D. Trumpo komandos teisiniai skundai yra „jokio pagrindo neturinti teisinė strategija“.

Demokratų kandidatas surinko beveik 74,6 mln. amerikiečių balsų ir užsitikrino 279 Rinkikų kolegijos narių balsus, o D. Trumpas – 70,4 mln. balsų ir 214 rinkikų balsų. 

J. Bidenas taip pat pirmauja Arizonoje, deleguojančioje 11 rinkikų, ir Džordžijoje, turinčioje 16 rinkikų. Jei laimės abiejose valstijose, J. Bidenas bus užsitikrinęs 306 Rinkikų kolegijos narių balsus – tiek pat, kiek 2016-aisiais turėjo D. Trumpas, įveikęs Hillary Clinton.  

Tik du respublikonų senatoriai – Mittas Romney ir Lisa Murkowski – pasveikino J. Bideną su pergale.

Atstovų Rūmų narys demokratas Jamesas Clyburnas iš Pietų Karolinos sakė, kad Respublikonų partijai tenka atsakomybė įtikinti D. Trumpą, kad metas pripažinti pralaimėjimą.  

M. Romney, per D. Trumpo apkaltos teismą balsavęs už tai, kad jis būtų pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo valdžia, sakė, kad prezidentas galiausiai „susitaikys su tuo, kas neišvengiama“.

Jutos senatorius pridūrė, jog „norėtų, kad pasaulis matytų oresnį pasitraukimą, tačiau tokia jau šio žmogaus natūra“.  

„Nepasiduokite, pone prezidente"

D. Trumpo sąjungininkas senatorius Lindsey Grahamas iš Pietų Karolinos sakė, kad 74 metų prezidentas turi tęsti kovą. 

„Dirbsime su J. Bidenu, jeigu jis laimės, bet D. Trumpas nepralaimėjo, – sakė L. Grahamas televizijai „Fox News“. – Nepasiduokite, pone prezidente. Kovokite iš visų jėgų.“ 

Šeštadienį sakydamas pergalės kalbą J. Bidenas pažadėjo suvienyti smarkiai susiskaldžiusią šalį. Jis pripažino esant nesutarimų su D. Trumpo rėmėjais, bet kalbėdamas apie juos pareiškė: „Jie nėra mūsų priešai. Jie yra amerikiečiai.“

„Suteikime vieni kitiems šansą“, – kalbėjo J. Bidenas.

„Tegul šios niūrios demonizavimo eros Amerikoje pabaiga prasideda čia ir dabar“, – pabrėžė jis.

Finansų rinkos palankiai įvertino J. Bideno pergalę. Akcijų kursai Tokijo ir Honkongo biržose pirmadienį patraukė aukštyn, kaip ir JAV ateities sandorių kainos Volstryte sekmadienio vakarą.

Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Ispanijos ir kitų Europos šalių lyderiai, taip pat Australijos, Kanados, Indijos, Indonezijos, Izraelio, Japonijos ir Pietų Korėjos vadovai pasveikino J. Bideną laimėjus rinkimus.  

Vis dėlto keli lyderiai, palaikę šiltus santykius su D. Trumpo administracija, kol kas nepasveikino išrinktojo prezidento. Tarp jų yra Brazilijos prezidentas populistas Jairas Bolsonaro ir Meksikos vadovas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras.

„Palauksime, kol bus išspręsti visi teisiniai klausimai. Nenorime pasielgti neapgalvotai. Nenorime veikti lengvabūdiškai ir norime gerbti žmonių apsisprendimą bei teises“, – žurnalistams sakė A. M. Lopezas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TOKIŲ "SĄŽININGŲ" RINKIMŲ AMERIKA DAR NEMATĖ...

TOKIŲ "SĄŽININGŲ" RINKIMŲ AMERIKA DAR NEMATĖ... portretas
Nei tokių rinkimų, nei valdžios perėmimo ceremonijų, kai ją saugo iki dantų ginkluotų 20000 karių Amerikoje dar nebuvo. Kyla klausimas. Nuo ko saugo Baideną? Nuo savo piliečių, kurie jį "išrinko"? Šiandien pamatysime cirką ir tos imperinės Amerikos egzistavimo galo pradžią...

Cha

Cha  portretas
Bidenas izenge i dideli suda, po poros savaiciu jis ji valgys su asarom akyse

Senuks

Senuks portretas
Malačiai, aina i prieki, nesitaso su teismais
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių