Quantcast

J. Bidenas perspėjo Rusiją, kad JAV gali imtis veiksmų prieš kibernetines atakas

JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną apie „reikšmingas kibernetines galimybes“, kurias turi JAV ir gali panaudoti atkeršijant Maskvai, jei ši neužkirs kelio kibernetinėms atakoms, kurios rengiamos iš Rusijos teritorijos ir kenkia svarbioms amerikiečių bendrovėms.

Įspėjimas gali būti paremtas veiksmais, siekiant įtikinti Kremlių Amerikos ketinimų rimtumu.

"Aš dirbu kibernetinio saugumo politikoje daugiau nei dešimtmetį. Nesu toks naivus, kad manyčiau, jog V. Putinas rytoj apsigalvos ir suims įsilaužėlius, kuriems jo vyriausybė jau ne vienerius metus teikia jaukų prieglobstį, - sakė respublikonų atstovas Kongrese Jimas Langevinas, Ginkluotųjų pajėgų komiteto kibernetinių, inovatyvių technologijų ir informacinių sistemų pakomitečio pirmininkas. - Bet dabar jis yra įspėtas“.

J. Bidenas „labai aiškiai pasakė, kad imsimės konkrečių veiksmų, jei (Putinas) ir toliau ignoruos Rusijoje veikiančius kibernetinius nusikaltėlius“, - sakė J. Langevinas. - Tikiuosi, kad prezidentas yra pasirengęs veikti greitai ir ryžtingai, kai ateis laikas".

Po abiejų lyderių susitikimo Ženevoje,J. Bidenas spaudos konferencijoje žurnalistams sakė, kad jis V. Putinui įteikė 16 svarbiausių JAV infrastruktūros sektorių sąrašą, įskaitant vandens ir nuotekų valymo įrenginius, vamzdynus valdančias įmones, žemės ūkio, maisto perdirbimo įmones ir pan., kurioms kenkti būtų draudžiama.

Rusija ir Kinija kartu su JAV ir daugiau nei 20 kitų šalių neseniai pritarė Jungtinių Tautų taisyklėms nepulti viena kitos kritinės infrastruktūros ar nepriglausti kibernetinių nusikaltėlių.

Tokie dvišaliai ir tarptautiniai susitarimai neatrodo veiksmingi, sakė kibernetinės politikos ekspertas Jimas Lewisas, Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnysis viceprezidentas.

„Mes turime ribas, kurioms rusai pritarė jau dabar tris kartus, – sakė J. Lewisas. – Na, ir kas pasikeitė? Kol nebus V. Putino politinio sprendimo atsitraukti, niekas nepasikeis".

V. Putino požiūris ir reakcija į J. Bideno perspėjimą greičiausiai bus „Įrodyk“, – sakė J. Lewisas.

„Nei rusai, nei kinai mūsų labai nebijo kibernetinėje srityje, – sakė J. Lewisas. – Taigi jie nesijaučia tiek susaistyti susitarimais“, kad nedalyvautų kibernetinėse atakose, sakė jis. Tačiau kitaip nei buvę prezidentai Barackas Obama ir Donaldas Trumpas, „J. Bidenas tai geriau suvokia ir, atrodo, žino, ką turi padaryti, kad judėtų į priekį“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių