Quantcast

J. Bidenas paskelbė planą užbaigti amerikiečių kovines operacijas Irake

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį paskelbė, kad Amerikos santykiai su Iraku pereina į „naują fazę“ ir kad amerikiečių kovinės operacijos šioje šalyje artimiausiais mėnesiais bus užbaigtos.

J. Bidenas, Baltuosiuose rūmuose priėmęs Irako premjerą Mustafą al Kadhemi (Mustafą Kazemį), sakė, kad Jungtinės Valstijos lieka „įsipareigojusios  mūsų saugumo bendradarbiavimui“ ir „toliau mokys, palaikys ir padės dorotis su ISIS (džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“, IS), jeigu ji sustiprės“.

„Tačiau šių metų pabaigoje mes nebevykdysime kovinės misijos“, – pridūrė prezidentas.

J. Bidenas taip pat pabrėžė, kad JAV palaikys spalį Irake vyksiančius rinkimus. Anot jo, Vašingtonas glaudžiai bendradarbiauja su Bagdadu, Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba ir Jungtinėmis Tautomis, siekiant užtikrinti, kad rinkimai būtų sąžiningi.

Šiandien mūsų ryšys stipresnis nei bet kada – mūsų partnerystė ekonomikoje, aplinkos apsaugoje, sveikatos apsaugoje, švietime, kultūroje ir kitur.

M. al Kadhemi savo ruožtu sakė, kad JAV ir Iraką sieja „strateginė partnerystė“.

„Amerika, ji padeda Irakui, – kalbėjo jis. – Mes kartu kovojame – kovojame ir įveikiame ISIS.“

„Šiandien mūsų ryšys stipresnis nei bet kada – mūsų partnerystė ekonomikoje, aplinkos apsaugoje, sveikatos apsaugoje, švietime, kultūroje ir kitur“, - sakė premjeras.

J. Bidenas šiuo metu taip pat rūpinasi JAV pajėgų išvedimu iš Afganistano po 20 metų trukusio karo, nors Talibanas stiprina puolimą ir didėja nuogąstavimai, kad kovotojai nuvers Kabulo vyriausybę.

Politinė parama

J. Bidenas patvirtino esąs pasirengęs toliau mažinti JAV vaidmenį Irake, bet neišvesti ten likusių 2,5 tūkst. karių kontingento, praėjus 18 metų po JAV vadovaujamų pajėgų įsiveržimo, nuvertusio diktatorių Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną).

Ši pozicija gali tapti politine paspirtimi prieš kiek daugiau nei metus į valdžią atėjusiam M. al Kadhemi, patiriančiam įtakingų proiranietiškų grupių spaudimą išprašyti iš šalies JAV pajėgas.

Prieš Irako premjero vizitą Vašingtone kelias savaites vyko parengiamosios derybos, įskaitant diskusijas dėl kovos su COVID-19 pandemija, pagalbos Irako privačiajam sektoriui ir bendradarbiavimo klimato kaitos srityje.

Prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose vienas aukšto rango amerikiečių pareigūnas, pageidavęs likti anonimas, gyrė M. al Kadhemi kaip pragmatišką veikėją ir „problemų sprendėją, o ne žmogų, mėginantį pasinaudoti problemomis dėl asmeninių politinių interesų“.

Vašingtonui atrodo labai svarbu teikti pakankamą pagalbą Irako saugumo pajėgoms, kad jos tęstų kovą su „Islamo valstybės“ likučiais, bet taip pat stabdyti Irano įtaką Irake.

Nuo praeitų metų JAV kontingento pagrindinis uždavinys buvo apmokyti, patarinėti ir palaikyti Irako pajėgas, kovojančias su IS.

Tačiau J. Bideno pareiškimas siunčia aiškų signalą, kad amerikiečių tiesioginis įsitraukimas į kovines operacijas prieš džihadistus bus baigtas.

„Irakas paprašė, o mes visokeriopai pritarėme, kad jiems reikia tolesnių mokymų, paramos stiprinant logistiką, žvalgybą, didesnių patariamųjų pajėgumų – visa tai bus tęsiama“, – sakė JAV pareigūnas.

Rinkimai spalį

„Palaikome Irako demokratijos stiprinimą ir nekantraujame užtikrinti, kad spalį įvyktų rinkimai“, – pridūrė šaltinis.

Tikimasi, kad per parlamento rinkimus M. al Kadhemi sustiprins savo pozicijas proiranietiškų politinių grupių, neslepiančių priešiškumo JAV vaidmeniui Irake, atžvilgiu.

Jam taip pat gali pavykti įtikinti Vašingtoną sušvelninti kai kurias su Iranu susijusias sankcijas, padėti Irakui vykdyti svarbius atsiskaitymus su šiitiška respublika ir spręsti elektros energijos stygiaus problemą.

Čikagos universiteto Pearsono [Pirsono] instituto Irako reikalų specialistas Ramzy Mardini (Ramzis Mardinis) sakė, kad šis susitikimas galbūt buvo „kosmetiškai suformuotas“, kad padėtų Irako premjerui atlaikyti spaudimą savo šalyje.

„Tačiau tikrovė vietoje atspindės status quo ir išliekantį JAV buvimą“, – pridūrė R. Mardini.

Visgi kelia tam tikrą rizikją.

„Jeigu nebus jokio reikšmingo pareiškimo apie karių išvedimą, bijau, kad proiranietiškos grupės gali... suintensyvinti atakas prieš JAV pajėgas“, – naujienų agentūrai AFP sakė irakietis tyrėjas Sajadas Jiyadas (Sadžadas Džijadas).

Irako pasipriešinimo koordinavimo komitetas – šalies sukarintų grupių aljansas – pagrasino tęsti atakas, jeigu Jungtinės Valstijos neišves visų savo pajėgų ir neužbaigs „okupacijos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
senis meluoja nes is oro toliau bus bandomi nauji ginklai ant zmoniu galvu=======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių