Quantcast

J. Bidenas pasirašė virtinę įsakų, tarp jų – sprendimą dėl klimato sutarties

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pradėjo savo administracijos darbą pasirašydamas virtinę įsakų, tarp kurių buvo sprendimas vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato sutarties ir reikalavimas visuose federaliniuose pastatuose dėvėti kaukes.

Naujasis valstybės vadovas pasirašė įsaką dėl Jungtinių Valstijų narystės Pasaulio sveikatos organizacijoje, atšaukė savo pirmtako įvestą draudimą atvykti į šalį virtinės daugiausia musulmoniškų valstybių piliečiams, taip pat pasirašė priemones, skirtas sustiprinti aplinkos apsaugą ir kovą su koronaviruso pandemija.

Tarp direktyvų taip pat yra sprendimas sustabdyti D. Trumpo sumanytos sienos Meksikos pasienyje statybas ir priemonės, skirtos skatinti įvairovę bei lygybę mažumų grupėms federalinėje vyriausybėje.

Šiais įsakais atšaukiami D. Trumpo sprendimai ir nustatomos aiškios naujosios administracijos politikos gairės. J. Bidenas šiuos įsakys pasirašė praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu.

„Kai kurie dalykai, kurių imsimės, bus drąsūs“, – sakė J. Bidenas Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

„Kovosime su klimato kaita taip, kaip dar nesame darę, – sakė prezidentas, kalbėdamas apie sugrįžimas į Paryžiaus klimato susitarimą – 2016 metais daugumos valstybių pasirašytą sutartį, kuria siekiama apriboti pasaulio klimato atšilimą.

J. Bidenas sakė, kad jo veiksmai dėl COVID-19 pandemijos, Jungtinėse Valstijose jau pareikalavusios 400 tūkst. gyvybių, padės pakeisti krizės eigą.

Kitų valstybių lyderiai sveikino J. Bideno sprendimą sugrįžti į Paryžiaus klimato susitarimą, prie kurio Jungtinės Valstijos prisijungė, kai prezidento pareigas ėjo Barackas Obama (Barakas Obama), o J. Bidenas užėmė viceprezidento postą.

„Sveiki sugrįžę“, – sakė Prancūzijos prezidentas  Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

„Esame drauge. Būsime stipresni atremdami nūdienos iššūkius. Stipresni kurdami mūsų ateitį. Stipresni saugodami mūsų planetą“, – kalbėjo jis.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) taip pat sveikino šį sprendimą ir sakė, kad tai yra didžiulis antros didžiausios teršėjos anglies junginiais žingsnis.

„Tačiau dar laukia labai ilgas kelias“, – nurodė jis išplatintame pareiškime.

„Su nekantrumu laukiame Jungtinių Valstijų lyderystės spartinant pasaulines pastangas pasiekti nulinį taršos anglies junginiais balansą“, – sakė A. Guterresas ir paragino nustatyti naujus „ambicingus“ tikslus 2030-iesiems bei didinti finansavimą kovai su klimato kaita.

Buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), kurį J. Bidenas paskyrė specialiuoju pasiuntiniu klimato kaitos klausimais, sakė, kad šis sprendimas stiprina „Amerikos patikimumą bei įsipareigojimą“, „nustatydamas mūsų lyderystės dėl klimato „grindis“, o ne lubas“.

Sveikina sprendimą nutraukti sienos statybas

Meksika trečiadienį pasveikino J. Bideno sprendimą nutraukti D. Trumpo pradėtos sienos JAV ir Meksikos pasienyje statybas ir panaikinti kitus su imigracija susijusius ankstesniojo prezidento nutarimus.

„Meksika sveikina sienos statybos nutraukimą, DACA palankią imigracijos iniciatyvą ir kelią dvigubos pilietybės link“, – tviterio paskyroje rašė Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas.

Marcelo Ebrardas/EPA-ELTA nuotr.

Trumpinys DACA nurodo Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu programą, skirtą įteisinti neteisėtai vaikystėje atvykusių jaunuolių imigracijos statusą, kurį D. Trumpas mėgino panaikinti.

Vienas pirmųjų J. Bideno darbų po trečiadienį įvykusios inauguracijos buvo įsako, atšaukiančio sienos JAV ir Meksikos pasienyje statybas, paskelbimas.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras buvo vienas paskutiniųjų J. Bideną su pergale rinkimuose pasveikinusių aukšto rango lyderių. Jis tvirtino norėjęs palaukti, kol bus išspręsti teisiniai ginčai, D. Trumpui bandžius panaikinti rinkimų rezultatus.

Santykiai tarp kaimynių buvo taip pat įtempti ir po to, kai JAV buvusį Meksikos gynybos ministrą apkaltino ryšiais su karteliais.

Trečiadienį A. M. Lopezas Obradoras palinkėjo J. Bidenui sėkmės inauguracijos iškilmėse ir teigė, kad pritaria jo iškeltiems politikos prioritetams, įskaitant migracijos klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių