Quantcast

J. Bidenas ir J. Trudeau: JAV ir Kanada ir toliau pasiryžusios padėti Ukrainai

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) penktadienį pasidžiaugė glaudžiais, neatskiriamais Vašingtono ir Otavos santykiais ir pažadėjo, kad abi šalys ir toliau bus pasiryžusios padėti Ukrainai, jau ilgiau nei metus kovojančiai su Rusijos invazija.

J. Bidenas ir J. Trudeau susitiko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) surengė derybas. Kinijos ir Rusijos lyderiai susitarė stiprinti ekonominius ryšius tarp savo šalių.

Tačiau J. Bidenas teigė, kad Vakarų ryžtas išlieka stiprus, ir perspėjo Rusiją, kad JAV, Kanada ir jų sąjungininkės gins „kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“.

Prezidentas taip pat piktinosi, kad Rusijai pavyko išplėsti partnerystę su Pekinu, kuri leidžia Maskvai išlaikyti savo ekonomiką ir tęsti karo veiksmus, nepaisant to, kad JAV subūrė tarptautinę koaliciją, siekiančią ekonomiškai izoliuoti Rusiją sankcijomis.

Tačiau, pasak Baltųjų rūmų, Kinija nuo karo pradžios iki šiol susilaikė nuo ginklų tiekimo Rusijai.

„Mes gerokai išplėtėme savo sąjungas, – per bendrą spaudos konferenciją sakė J. Bidenas, šalia stovint J. Trudeau. – Pasakykite man, kaip iš tikrųjų jūs matote aplinkybę, kad Kinija prisiėmė reikšmingų įsipareigojimų Rusijai? Kokį įsipareigojimą jie gali prisiimti?“

Anksčiau kartu su J. Bidenu kalbėdamas Kanados parlamente J. Trudeau sakė, kad jo šalis, kuri aprūpino Kyjivą artilerija, šaudmenimis, šarvuočiais ir tankais, tebėra įsipareigojusi remti Ukrainą.

„Kaip gerai žinote, pone prezidente, Kanada ir toliau tvirtai palaikys Ukrainą, kad ir ko prireiktų“, – sakė J. Trudeau.

Penktadienio susitikimuose taip pat buvo aptartos išlaidos gynybai – šis klausimas atsidūrė dėmesio centre po to, kai praėjusį mėnesį JAV numušė įtariamą Kinijos šnipinėjimo balioną, skridusį per dalį Kanados ir JAV žemyninės dalies.

Kanada jau seniai susiduria su raginimais padidinti savo išlaidas gynybai iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – NATO narių sutarto tikslo. Dabar Otava gynybos reikmėms išleidžia apie 1,2 proc. BVP.

„Kanada ir Jungtinės Valstijos dalijasi atsakomybe ir įsipareigojimu užtikrinti, kad NATO galėtų atgrasyti bet kokią grėsmę ir apsiginti nuo bet kokios agresijos iš bet kurios šalies, – sakė J. Bidenas. – Tai yra abiejų mūsų šalių saugumo pagrindas.“

J. Bidenas ir J. Trudeau taip pat pasinaudojo vizitu, kad paskelbtų apie susitarimą, kuriuo siekiama sustabdyti prieglobsčio prašytojų srautą neoficialiuose sienos kirtimo punktuose iš JAV į Kanadą.

Susitarimu panaikinama galiojančių taisyklių spraga ir abiem šalims bus leista prie savo sienų nepriimti prieglobsčio prašytojų. Kartu Kanada paskelbė, kad 15 000 migrantų iš Vakarų pusrutulio bus suteikta galimybė prašymams atvykti į šalį pateikti.

Lyderiai taip pat susėdo su aukščiausio rango padėjėjais privačiam pokalbiui. Be Ukrainos ir išlaidų gynybai, plataus masto derybose buvo aptartas bendras susirūpinimas dėl Kinijos agresyvumo ir smurto bei politinio nestabilumo Haityje.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJoe BidenasJustinas Trudeaupagalba Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių