Quantcast

J. Bidenas apie Irano generolo žūtį: D. Trumpas švystelėjo dinamito į parako statinę

Jungtinėms Valstijoms Bagdade nukovus aukštą Irano generolą Qasemą Soleimanį, žinomi šalies demokratai negailėjo aštrios kritikos prezidentui Donaldui Trumpui. Buvęs viceprezidentas ir dabartinis kandidatas į prezidentus Joe Bidenas komentare rašė, kad JAV galimai stovi „ant didelio konflikto Artimuosiuose Rytuose slenksčio“. D. Trumpas esą ką tik „į parako statinę švystelėjo dinamito lazdelę“.

Anot J. Bideno, Irano „Al Quds“ pajėgų vadas Q. Soleimanis nusipelnė būti patrauktas atsakomybėn „dėl savo nusikaltimų prieš amerikiečių karius“. Tačiau JAV ataka esą bereikalingai paaštrino ir taip jau pavojingą padėtį regione.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi suabejojo oro smūgio teisėtumu. Jis buvo surengtas „nederinus su Kongresu“, rašė politikė. Ji pabrėžė, kad „provokaciniais ir neadekvačiais veiksmais“ negalima kelti pavojaus JAV karių ir diplomatų gyvybėms. Oro antskrydis esą gali sukelti tolesnę „pavojingą smurto eskalaciją“.

Demokratų senatorius Chrisas Murphy'is tviteryje teigė, kad Q. Soleimanis neabejotinai buvo JAV priešas. Tačiau klausimas yra: „Ar Amerika (...) ką tik be Kongreso pritarimo nužudė antrą įtakingiausią Irano asmenį ir sąmoningai sukėlė potencialiai didelį karą regione?“

Qasemas Soleimani. Scanpix nuotr.

Tuo tarpu respublikonų senatorius Marcas Rubio tviteryje gynė Q. Soleimanio nužudymą, vadindamas tai savigyna. Iranas ir jo atstovai esą buvo įspėti JAV, tačiau perspėjimus ignoravo. „Jie smarkiai apsiskaičiavo“, – rašė M. Rubio. Prezidentui, anot jo, nereikia Kongreso pritarimo, kad reaguotų į atakas prieš JAV pajėgas arba užkirstų joms kelią.

Pentagonas prieš tai pranešė, kad generolui Q. Soleimaniui ir „Al Quds“ pajėgoms tenka atsakomybė už šimtų amerikiečių ir sąjungininkų žūtį.

Irako ministras pirmininkas Adels Abdulas Mahdis pasmerkė Q. Soleimanio nužudymą, pavadindamas tai agresija prieš jo šalį ir gėdingu nusižengimu JAV pajėgų buvimo Irake sąlygoms. Jis kalbėjo apie pavojingą eskalaciją ir įsėjo dėl karo regione.

Izraelis savo pajėgose paskelbė padidintą parengtį. Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, jo biuro duomenimis, anksčiau laiko nutraukė vizitą Graikijoje, kad grįžtų į Izraelį.

Kinija paragino JAV laikytis ramybės ir santūrumo, kad būtų išvengta tolesnės eskalacijos. Taika ir stabilumas Artimuosiuose Rytuose turi būti išsaugoti, pažymėjo Užsienio reikalų ministerijos Pekine atstovas. Rusijos užsienio reikalų ministerija kalbėjo apie didėjančią įtampą regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių