Quantcast

J. Assange’o advokatė: jei apeliacija bus atmesta, „Wikileaks“ steigėjo gyvybei kils pavojus

Juliano Assange‘o advokatės teigimu, jei apeliacija dėl jo išdavimo Jungtinėms Valstijoms bus atmesta, organizacijos „Wikileaks“ steigėjo gyvybei „kils pavojus“.

Po to, kai buvo paviešinta dešimtys tūkstančių nutekintų dokumentų apie karą Afganistane ir Irake, Jungtinės Valstijos paskelbė J. Assange‘o paiešką dėl įtarimų sudarius suokalbį, siekiant gauti ir atskleisti nacionalinės gynybos informaciją. Jis savo kaltę neigia.

Jungtinių Valstijų mėginimams jį išduoti besipriešinantis J. Assange‘as (52) pastaruosius ketverius metus leido Londono Belmaršo kalėjime, kur atsidūrė po to, kai 2019 m. buvo jėga išvilktas iš Ekvadoro ambasados.

Kalbėdama su naujienų agentūra „Australian Broadcasting Corporation“, J. Assange‘o advokatė ir tarptautinių žmogaus teisių srityje besispecializuojanti teisininkė Jennifer Robinson sakė, kad „po trylikos Ekvadoro ambasadoje iš esmės kalėjimo, namų arešto ar kitokių laisvės apribojimų sąlygomis praleistų metų jis jaučiasi tikrai prastai.

Dėl to, ką jam teko patirti, jį kamuoja didelė depresija, jam diagnozuotas spektro sutrikimas, o jo sveikatos duomenys leidžia manyti, kad, jei būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, būdamas tokios sveikatos būklės jis gali mėginti nusižudyti.

Taigi jo gyvybei kyla pavojus ir aš neperdedu.“

2021 m. sausį priimtoje nutartyje teisėja Vanessa Baraitser nustatė, kad J. Assange‘as neturėtų būti išsiųstas į JAV, kaip priežastį nurodydama tikrą ir „slegiančią“ savižudybės riziką, tačiau visais kitais atžvilgiais priėmė J. Assange‘ui, kuriam tuomet buvo penkiasdešimt vieneri, nepalankų sprendimą.

Tačiau JAV valdžia šį sprendimą sėkmingai apskundė Aukščiausiajame teisme, paruošdama dirvą J. Assange‘o ekstradicijai.

Praėjusių metų birželį D. Assange‘as pralaimėjo apeliacinę bylą prieš teismo sprendimą jį išduoti, tačiau šį vasarį JK Aukščiausiajam teismui ketina pateikti galutinę apeliaciją.

Pasak J. Robinson, „vasarį pateiksime galutinę mūsų apeliaciją dėl jo ekstradicijos, tačiau jei mums nepavyks, jei negausime leidimo apskųsti sprendimą, Jungtinėje Karalystėje viskas bus baigta ir jis bus išduotas.

Mes tikimės, kad įsikiš Europos žmogaus teisių teismas. Mes teiksime prašymą Europos teismui pamėginti sustabdyti (išdavimą), tačiau jokių garantijų nėra.“

Pernai JK buvo surengta keletas protestų J. Assange‘ui palaikyti, o buvęs britų ambasadorius Uzbekistane Craigas Murray pareiškė, kad J. Assange‘o šalininkai „niekada nesiliaus kovoję“ už jo laisvę.

J. Assange‘o žmona Stella pernai kalbėjo, kad „ant kortos pastatyta labai daug“.

Jos teigimu, „ant kortos pastatyta ne tik Juliano gyvybė ir laisvė, bet ir visos spaudos laisvė bei žodžio laisvė, kuri yra nuo jo neatsiejama“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liūdna

Liūdna portretas
Liūdna kad 21-mam amžiuje, žmogus paskelbęs apie korporacinės sistemos nusikaltimus ir tuos kurie vagia stambiu mastu, slapta kenkia valstybėms ir jų piliečiams, turi metų metais slėptis nelaisvėje..

Cha

Cha portretas
Užtat Navalnas ir sėdi.

Budelis

Budelis portretas
Visus perbegelius ir isdavikus i baudziamuju suola!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių