Quantcast

Izraelio prezidentas užbaigs derybas dėl naujos vyriausybės formavimo

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas pirmadienį rengia paskutinį svarbių derybų ratą, per kurį bus mėginama rasti naują premjerą ir išeitį iš politinės aklavietės.

Šįkart R. Rivlinas susitiks su mažesnių partijų, išrinktų per praėjusią savaitę įvykusius rinkimus, lyderiais, ir išklausys jų rekomendacijas, kas turėtų vadovauti naujai vyriausybei.

Yra vienas dalykas, dėl kurio daugiausia sutaria dauguma žmonių: noras, kad nebūtų trečių rinkimų.

Po rinkimų vykstančios konsultacijos paprastai tėra formalumas, bet daugiausiai reprezentacinę funkciją turintis prezidentas šįkart atlieka svarbu vaidmenį, nes vėliausias balsavimas nepateikė aiškaus nugalėtojo. Valstybės vadovas turėtų paskelbti savo pasirinkimą trečiadienį.

R. Rivlinas veikiausiai pasirinks kandidatą, užsitikrinsiantį daugiausia rekomendacijų – arba aljanso „Mėlyna ir balta“ vadovą Benny Gantzą (Benį Gancą), arba dabartinį premjerą Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų).

Pirmadienį jis tarsis su dviem ultraortodoksų partijomis ir vienu religiniu nacionalistų judėjimu. Prognozuojama, kad šios jėgos parems B. Netanyahu, o dvi už taiką pasisakančios partijos – B. Gantzą.

„Yra vienas dalykas, dėl kurio daugiausia sutaria dauguma žmonių: noras, kad nebūtų trečių rinkimų“, – pareiškė R. Rivlinas.

Prezidento pasirinktas kandidatas turės 28 dienas, kad suburtų ministrų kabinetą. Jei to laiku nepavyks padaryti pirmajam kandidatui, tokią pačią galimybę turės antrasis. Jam tai pat patyrus fiasko šalyje galėtų būti sušaukti tretieji, beprecedenčiai rinkimai.

Scanpix nuotr.

Po sekmadienį įvykusio pirmojo R. Rivlino derybų rato partija „Jungtinis arabų sąrašas“ išreiškė paramą B. Gantzui. Tai buvo pirmas nuo 1992 metų kartas, kai ši politinė jėga rekomendavo kurį nors kandidatą. Savo sprendimą partija paaiškino siekiu nuversti pastarąjį dešimtmetį šalį valdantį B. Netanyahu, kurio antiarabiška retorika dažnai žeidžia ir pykdo arabus. „Jungtinio arabų sąrašo“ žadėta parama B. Gantzui suteikė jam nedidelį pranašumą.

Tačiau pirmadienį šis blokas pareiškė, kad dalis jos narių neberekomenduos prezidentui paskirti premjeru B. Gantzo. Tai reiškia, kad pastarasis dabar turi šiek tiek mažiau šalininkų negu B. Netanyahu.

Per praėjusią savaitę įvykusius rinkimus „Balta ir mėlyna“ 120 vietų parlamente iškovojo 33 mandatus, o B. Netanyahu vadovaujama partija „Likud“ – 31.

Nė viena iš partijų negalėtų suformuoti valdančiosios koalicijos be aštuonių mandatų, laimėtų buvusio gynybos ministro Avigdoro Liebermano (Avigdoro Lybermano), kuris sekmadienį atsisakė paremti nei vieną iš dviejų kandidatų. A. Lieberman ragino B. Gantzą ir B. Netanyahu suformuoti su juo sekuliarią vienybės vyriausybę. Abudu iš esmės pritartų jo siūlymui, bet nesutinka, kas turėtų vadovauti tokiai plačiai koalicijai.

Praėjusią savaitę įvykę visuotiniai rinkimai buvo precedento neturintis pakartotinis toks balsavimas. Jo prireikė, nes B. Netanyahu nesugebėjo suformuoti koalicijos ir vėliau paleido parlamentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių