Quantcast

Izraelio premjeras paskyrė naują žvalgybos tarnybos vadovą

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu antradienį paskyrė naują žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorių, kuris vadinamas tiesiog D, ir pakeis Yossi Coheną (Josį Koeną), atlikusį svarbų vaidmenį normalizuojant santykius su arabų valstybėmis.

„[B. Netanyahu] nusprendė paskirti „Mossad“ direktoriaus pavaduotoją D nauju „Mossad“ direktoriumi. D yra prityręs „Mossad“ veteranas“, – sakoma premjero biuro pareiškime.

Izraelis paprastai neskelbia „Mossad“ aukščiausio rango pareigūnų vardų, nors direktoriaus tapatybė paprastai būna žinoma visuomenei.

Vis dėlto daug kas mano, kad Y. Cohenas buvo labiau pastebimas nei daugelis ankstesnių užsienio žvalgybos tarnybos vadovų.

Jis buvo paskirtas į šį postą 2015 metais, o anksčiau dirbo B. Netanyahu nacionalinio saugumo patarėju ir „Mossad“ vadovo pavaduotoju.

Y. Cohenas daug keliaudavo po arabų šalis, o JAV tarpininkaujant dėl Izraelio ir Persijos lankos regiono valstybių santykių normalizavimo surengė svarbius vizitus į Jungtinius Arabų Emyratus ir Bahreiną.

Pranešama, kad jis taip pat lydėjo B. Netanyahu per praėjusio mėnesio vizitą į Saudo Arabiją, slapta derėtis su sosto įpėdiniu Mohammedu Bin Salmanu, nors Rijadas neigė, kad toks susitikimas išvis įvyko.

Y. Coheno vadovaujamą „Mossad“ taip pat daug kas siejo su Irano branduolinės programos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymu praėjusį mėnesį.

Iranas dėl M. Fakhrizadeh mirties kaltino Izraelį, bet žydų valstybė nieko nekomentavo.

Y. Coheno pakeitimui dar turi pritarti specialus komitetas, atsakingas už valstybės aukšto rango pareigūnų paskyrimus, sakoma vyriausybės pareiškime.

Laikraštis „The Jerusalem Post“ pranešė, kad jei paskyrimas bus patvirtintas, „Mossad“ vadovas pasikeis birželį.


Šiame straipsnyje: IzraelisMossadnaujasis vadovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Good news!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių