Quantcast

Izraelio premjeras apsilankė jo korupcijos bylą svarstančiame teisme

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį trumpam atvyko į teismą ir oficialiai pateikė atsakymą į kaltinimus korupcija, jo bylos nagrinėjimui pereinant į intensyvesnį etapą, likus šešioms savaitėms iki naujų pirmalaikių rinkimų.

Premjeras, jam iškeltus kaltinimus vadinęs „absurdiškais“, į teismą Jeruzalėje atvyko užsidėjęs juodą apsauginę kaukę prieš prasidedant posėdžiui, suplanuotam 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, parodė televizija.

B. Netanyahu tapo pirmuoju pareigas einančiu Izraelio premjeru, kuriam buvo pareikšti oficialūs kaltinimai. Praeitais metais jis buvo apkaltintas priėmęs netinkamų dovanų ir stengęsis užtikrinti lengvatų žiniasklaidos magnatams mainais į palankų premjero veiklos nušvietimą.

Kovingo būdo 71 metų B. Netanyahu prieš savo pirmąjį pasirodymą teisme pernai gegužę kaltinimus vadino „suklastotais ir absurdiškais“. Premjeras tvirtino tapęs politinės raganų medžioklės auka.

B. Netanyahu ne kartą tvirtino, kad kaltinimai yra sufabrikuoti, ir peikė savo paties pasiūlytą generalinį prokurorą Avichai Mandelblitą (Avičajų Madelblitą).

Premjeras buvo paragintas asmeniškai atvykti į teismą ir atsakyti kaltinimus, nors praeitą mėnesį jis oficialiai pateikė kaltės nepripažinimo pareiškimą.

Teismo pirmininkė Rivka Feldman Friedman (Rivka Feldman Frydman) pirmadienio posėdžio pradžioje perskaitė kaltinimus B. Netanyahu.

„Patvirtinu mano raštu pateiktą atsakymą“, – pareiškė ilgiausiai Izraelio premjero poste dirbantis lyderis. Neilgai trukus jis paliko teismo salę ir buvo išvežtas kortežo.

Posėdžiui tęsiantis premjero advokatas Boazas Ben Zuras apkaltino generalinį prokurorą A. Mandelblit netinkamu bylos organizavimu.

B. Ben Zuras sakė, kad tyrimo dėl premjero veiksmų atskiros procedūros buvo pradėtos negavus privalomų leidimų.

Pirmadienį premjero pasirodymas teisme žymi jo bylos esminio nagrinėjimo pradžią. Tolesniuose posėdžiuose bus susitelkta į liudijimus ir įrodymus.

Dėl šio proceso B. Netanyahu gali tekti vykti į teismą po kelis kartus per savaitę. Tai gali jam trukdyti organizuoti politinę kampaniją dėl kovo 23 dieną turinčių įvykti jau ketvirtų visuotinių rinkimų per trumpesnį kaip dvejų metų laikotarpį.

„Kišimasis į rinkimus“

Kai B. Netanyahu pirmąkart pasirodė teisme prieš devynis mėnesius, jis buvo ką tik iškovojęs politinę pergalę ir suformavęs koalicinę vyriausybę su rinkimų varžovu Benny Gantzu (Beniu Gancu) po trijų ankstesnių balsavimų, neatnešusių aiškaus nugalėtojo.

Tačiau trapi koalicija gyvavo neilgai ir žlugo gruodį, B. Gantzui apkaltinus B. Netanyahu nesąžiningais veiksmais.

Kol kas neaišku, ar ši byla pakenks premjero siekiui būti perrinktam kovą.

Izraelio parlamento pirmininkas Yarivas Levinas (Jarivas Levinas), B. Netanyahu šalininkas, tvirtino, kad teismas turėtų „atidėti“ tolesnį bylos nagrinėjimo etapą.

Jeigu teismo procesas bus tęsiamas dabar, tai reikštų „prisidėjimą prie įžūlaus kišimosi į rinkimus“, sekmadienį jis sakė dešiniosios pakraipos Izraelio dienraščiui „Hayom“.

Y. Levinas tvirtino, kad procesas buvo nesąžiningai organizuotas, nes prokurorai argumentus dėstys per rinkimų kampaniją, o advokatų atsakomieji pareiškimai suplanuoti jau po rinkimų dienos.

Kelios pastaruoju metu surengtos apklausos rodo, kad B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ išlieka stipriausia ir pagal populiarumą aiškiai lenkia visas kitas, bet lieka neaišku, ar jai pavyktų užsitikrinti 61 vietos daugumą Knesete kartu su konservatyviosiomis ir religinėmis sąjungininkėmis.

Pirmąkart per jo politinę karjerą B. Netanyahu iššūkį metė iškilus perbėgėlis iš „Likud“ – Gideonas Saaras (Gideonas Saras), įkūręs Naujosios vilties partiją.

Trys bylos

Kaltinimai B. Netanyahu yra padalyti į tris atskiras bylas.

Grėsmingiausia yra byla, praminta „4 000“ – joje premjeras yra kaltinamas kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo sulaužymu, susijusiu su jo įtariamomis derybomis su telekomunikacijų milžinės „Bezeq“ vadovu Shaulu Elovitchiumi (Šaulu Elivičiumi) dėl premjero palankaus nušvietimo jo naujienų portale „Walla!“ mainais į „Bezeq“ naudingus politinius sprendimus.

Šioje byloje taip pat pareikšti kaltinimai Sh. Elovitchiui ir jo žmonai.

Byla „2 000“ susijusi su įtarimais, kad B. Netanyahu siekė susitarti su dienraščio „Yediot Aharonot“ savininku dėl palankesnio premjero politikos nušvietimo.

Byla „1 000“ sukasi aplink kaltinimus, kad B. Netanyahu ir jos šeimos nariai priimdavo dovanas, įskaitant brangius cigarus, šampaną ir papuošalus, kurių bendra vertė viršija 700 tūkst. šekelių (177 tūkst. eurų), iš turtingų asmenų mainais į finansines arba asmenines malones.

Premjeras neigia kaip nors nusižengęs.

Tačiau šalyje jau kelis mėnesius tęsiasi prieš jį nukreipti protestai, demonstrantams labiausiai piktinantis įtariamu kyšininkavimu.

Kiti taip pat protestavo dėl vyriausybės atsako į koronaviruso pandemiją.

Pirmadienį prie teismo rūmų, prie kurių atvažiavo B. Netanyahu kortežas, stovėjo būrys protestuotojų. Mažiausiai vienas jų laikė plakatą su užrašu „Ministras nusikaltėlis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
??? kokia zinger nuomone apie si tevynaini?

ko

ko portretas
noret is zydelio sionsatanisto ir dar mosad statytinio tai raupsuotasis chazaras kuriam vieta uz grotu o jav masonai ji globoja [[[

Anonimas

Anonimas portretas
Cha cha cha... Kaltiamasis apsilanke...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių