Quantcast

Įtampa prieš rinkimus

Artėjantys Gruzijos parlamento rinkimai pažėrė naujų netikėtumų. Artima prezidento bendražygė, parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė sako nesieksianti parlamentaro mandato. O Maskva toliau kursto aistras.

Artėjantys Gruzijos parlamento rinkimai pažėrė naujų netikėtumų. Artima prezidento bendražygė, parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė sako nesieksianti parlamentaro mandato. O Maskva toliau kursto aistras.

Pirmadienį Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pranešė, kad valdančiojo Vieningojo nacionalinio judėjimo kandidatų į parlamentą sąraše pirmu numeriu bus įrašyta užsienio reikalų ministro Davido Bakradzės pavardė.

Kiek anksčiau pirmadienį Gruzijos parlamento pirmininkė N.Burdžanadzė paskelbė nebesieksianti tapti parlamento nare per gegužės mėnesį vyksiančius rinkimus. Šį savo sprendimą moteris paaiškino tuo, kad „išsiskyrė jos ir valdančiosios partijos nuomonės dėl kandidatų į parlamentą sąrašo formavimo“. N.Burdžanadzė buvo artima dabartinio šalies vadovo bendražygė per Rožių revoliuciją, po kurios opozicijos lyderis M.Saakašvilis buvo išrinktas prezidentu.

Rusijos laikraščio „Kommersant“ teigimu, N.Burdžanadzė laikyta viena iš paskutinių įtakingų politikų nuo revoliucijos pradžios iki dabar petys į petį dirbusių su M.Saakašviliu. Ji du kartus – 2001 ir 2005 m. – buvo parlamento pirmininkė.

Kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės paskelbė, kad N.Burdžanadzės nedalyvavimas parlamento rinkimuose iš esmės reiškia, kad ši moteris traukiasi iš politikos. Pats M.Saakašvilis tokioms spėlionėms, atrodo, nelinkęs pritarti.

„Nors N.Burdžanadzė apsisprendė nutolti nuo politikos, išrinkus naują parlamentą ji bus viena svarbiausių politinių figūrų. N.Burdžanadzė yra tikra patriotė“, – sakė šalies vadovas.

Artėjantys parlamento rinkimai kursto aistras ne tik dėl galimų valdančiųjų nesutarimų. Pastarosiomis dienomis didžiulė įtampa kilo tarp oficialių Gruzijos ir Rusijos pareigūnų. Sekmadienį neaiškiomis aplinkybėmis Gruzijos autonominiame regione Abchazijoje nukrito nepilotuojamas Gruzijos lėktuvas. Tbilisis pareiškė, kad orlaivį numušė iš Abchazijos pakilęs rusų naikintuvas Mig-29. Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija šią informaciją pavadino visiška nesąmone.

„Kommersant“, „Reuters“, „Interfax“, BNS inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių