Quantcast

Istorinis turizmas Ukrainoje merdi

Vienas didžiausių Vakarų Ukrainos miestų Ivano Frankivskas, dar prieš metus dalį pajamų gavęs iš turizmo, šią vasarą dėl Rusijos invazijos Rytų Ukrainoje, skundžiasi turistų stygiumi.

Vienas didžiausių Vakarų Ukrainos miestų Ivano Frankivskas, dar prieš metus dalį pajamų gavęs iš turizmo, šią vasarą dėl Rusijos invazijos Rytų Ukrainoje, skundžiasi turistų stygiumi. Verslininkai, prikeliantys naujam gyvenimui istorinius kultūros paveldo objektus, projektų įgyvendinimą dėl lėšų stygiaus atideda ateičiai.

Prie Bystricios upės, Karpatų papėdėje, įsikūręs Ivano Frankivskas – jauniausias miestas regione, vietinių gyventojų vadinamas Mažuoju Lvovu, nes išlikę nemažai istorinių architektūros objektų, menančių Austrijos-Vengrijos imperijos ir Lenkijos karalystės laikus. Turgaus aikštė, rotušė, vienuolynai, bažnyčios, Potockių rūmai – turistų traukos objektai.

„Miestą įkūrė lenkas Andrzejus Potockis iš kilmingos šeimos – kaip apsaugą nuo Krymo totorių ir Zaporožės kazokų. Tais pačiais metais suteiktos ir Magdeburgo teisės. Miestas – kelių į Europą kryžkelėje. Per jį ėjo karavanai – vadinamuoju Aukso keliu. Pirkliai čia sustodavo ir perkraudavo prekes. Miestas buvo kaip tvirtovė“, – pasakoja Ivano Frankivsko savivaldybės Turizmo skyriaus vedėjas Vladymyras Ustynskis.

1662-aisiais Ivano Frankivske buvo šeši bastionai. Iki šių dienų išliko tik vieno bastiono siena ir griuvėsiai. Prireikė dešimties metų autentiškam bastionui atstatyti.

Atstatytame bastione veikia regiono tradicinių amatų dirbtuvės, įkurtos net kelios dailės galerijos, vidaus kieme kasmet organizuojamas tarptautinis kalvių simpoziumas, menų festivaliai.

Pagal verslininkų planus, jau šiemet čia turėjo būti įrengtas dar vienas turistų traukos objektas – skulptūrų parkas, pasivaikščiojimo alėja, tačiau planai laikinai atidėti.

„Projektą esame priverti atidėti dėl lėšų trūkumo ir politinės padėties šalyje. Tik kitąmet pradėsime projektavimą. Vokiečių kompanija, turinti tarptautinės patirties ir technologijų, sutiko įrengti parką“, – sako verslininkas Olegas Zaryckis.

Naujų rūmų laukia ir Priekarpatės meno muziejus, šiuo metu įsikūręs buvusioje Romos katalikų bažnyčioje, kurią taip pat reikia restauruoti.

„Mūsų kolekcija labai turtinga, fonduose yra apie 12 tūkst. meno eksponatų – Italijos, Lenkijos, Austrijos menininkų darbų. Bet mums trūksta erdvių parodoms, tikimės naujos galerijos“, – teigia Priekarpatės meno muziejaus direktorius Michailas Dainega. 

Ivavo Frankivske dar pernai pabuvojo daugiau nei milijonas turistų, šiemet – perpus mažiau, tad mažesnis ir pelnas.

„Atvyksta lenkų, atvažiuoja austrų ir vengrų. Juos į Ukrainą atvilioja prisiminimai – juk čia buvo jų žemės. Be to, šis miestas – vartai į Karpatus“, –  sako Ivano Frankivsko savivaldybės Turizmo skyriaus vedėjas V. Ustynskis.


Šiame straipsnyje: Ivano FrankivskasUkrainaturizmaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
mums dabar reikia susirupinti?Ar kaip?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių