Quantcast

Istoriniai rinkimai

Mianmare vakar įvyko treti per pastaruosius 50 metų rinkimai. Opozicija paskelbė, kad į parlamentą jų lyderė 66 metų Aung San Suu Kyi pateks.

Pasak opozicinės Nacionalinės lygos už demokratiją aukšto rango pareigūno Tino Oo, Nobelio taikos premijos laureatė laimėjo 82 proc. balsų Kauhmu apygardoje.

Nors politikė, kuri iki 2010 m. 15 metų buvo laikoma namų arešto sąlygomis, skundėsi dėl balsavimo pažeidimų, jie nebuvo tokie reikšmingi, kad jos partija negalėtų dalyvauti rinkimuose.

JAV ir ES užsiminė, kad prieš daug metų dėl žmogaus teisių pažeidimų įvestos ekonominės sankcijos gali būti panaikintos, jei rinkimai bus laisvi ir teisingi.

Tai sudarytų sąlygas investicijų bangai šioje skurdžioje, bet daug gamtos išteklių turinčioje valstybėje, esančioje šalia ekonomiškai kylančių Indijos ir Kinijos.

"Džiaugiamės matydami, kad viskas vyksta taikiai, ir viliamės, kad visa diena gali praeiti taikiai", – sakė Europos Parlamento narys Ivo Beletas, kuris atvyko į Mianmarą stebėti rinkimų.

Kad šis balsavimas būtų laikomas įtikimu, reikia, kad jam pritartų opozicija.

Aung San Suu Kyi iš namų arešto buvo paleista 2010 m. lapkritį, vos kelios dienos po plačiai kritikuotų visuotinių rinkimų, kurie sudarė sąlygas užbaigti 49 metus trukusį tiesioginį armijos valdymą ir suformuoti civilinį parlamentą.

Praėję rinkimai, kurie vyko 2010 m. lapkritį, daugelio buvo laikomi suklastotais kariškių remiamos Sąjungos solidarumo ir vystymosi partijos – didžiausios parlamente – naudai. Nacionalinė lyga už demokratiją tuos rinkimus boikotavo.

Neaišku, kada bus paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai ir ar jie bus laikomi laisvais ir teisingais. Vyriausybė pakvietė nedaug rinkimų stebėtojų.

Paprasti žmonės sakė, kad iš rinkimų labai daug nesitiki.

"Mums reikia tik geresnės transporto sistemos, taip pat valdžia galėtų suteikti viltį jaunimui", – kalbėjo dviejų vaikų tėvas U Myo Khine'as.

Opozicijos atstovai sakė, kad tikrosios permainos ateis 2015 m., kai vyks rinkimai į prezidentus.

"Armija pasikeitė, ji dabar kur kas atlaidesnė. Manytume, kad yra daug galimybių Aung San Suu Kyi tapti šalies prezidente", – sakė Nacionalinės lygos atstovas Myo Winas.

Iš viso rinkimuose dalyvavo 17 opozicinių partijų. Tačiau kariuomenės dominuojama Sąjungos solidarumo ir vystymosi partija parlamente išlaikys daugumą.

Papildomuose rinkimuose varžomasi dėl 45 vietų, nors žemutinius parlamento rūmus sudaro 440 deputatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių