Quantcast

Ispanijos teismas uždraudė Katalonijos prezidentui 18 mėnesių eiti pareigas

  • Teksto dydis:

Ispanijos teismas ketvirtadienį uždraudė 18 mėnesių eiti viešąsias pareigas Katalonijos prezidentui Quimui Torrai (Kimui Torai), pripažintam kaltu dėl nepaklusimo, nes rinkimų kampanijos metu neliepė nuimti separatistų simbolių nuo viešųjų pastatų.

Q. Torra pareiškė apskųsiantis nutartį, įsigaliosiančią tik tuo atveju, jeigu ją patvirtins šalies Aukščiausiasis Teismas, kuris tikriausiai nagrinės bylą ne vieną mėnesį.

Jei sprendimas bus patvirtintas, Katalonijoje gali kilti nauja politinė krizė, galinti nuvesti iki pirmalaikių rinkimų šiame turtingame šiaurės rytų regione.

„Politiškai motyvuotas teismas negali atstatydinti manęs iš pareigų. Tai gali padaryti tik Katalonijos parlamentas“, – teisėjų verdiktą komentavo Q. Torra.

Kovą Ispanijoje rinkimų komisija liepė katalonų prezidentui pašalinti separatistų simbolius, kad būtų laikomasi institucinio neutralumo principo prieš balandžio mėnesį vykusius parlamento rinkimus.

Komisija ypač nepritarė plakatui su užrašu „Laisvė politiniams kaliniams ir tremtiniams“ ir pavaizduotu geltonu kaspinu, iškabintam prie Katalonijos regioninės vyriausybės būstinės. Tokiu būdu buvo reiškiama parama devyniems sulaikytiems Katalonijos separatistų lyderiams, spalį pasiųstiems už grotų daugeliui metų už nesėkmingą mėginimą 2017 metais paskelbti regiono nepriklausomybę.

Tas teismo sprendimas išprovokavo Barselonoje ir kituose Katalonijos miestuose virtinę piktų protestų, kuriuos dažnai temdė smurtas.

Katalonijos vyriausybė nepaisė dviejų terminų nuimti plakatą, bet galiausiai nusileido, kai įsikišti jau ruošėsi policija.

Katalonijos Aukštasis Teisingumo Teismas nutarė, kad Q. Torra „ryžtingai, nuolat ir atkakliai priešinosi“ rinkimų komisijos nurodymams, kurie „buvo diktuojami įstatymų nustatyta tvarka“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių