Quantcast

Ispanijos teismas atsisakė pripažinti separatistą O. Junquerasą europarlamentaru

  • Teksto dydis:

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atsisakė pripažinti kalinamą katalonų separatistą Oriolį Junquerasą (Oriolį Žunkerasą) Europos Parlamento (EP) nariu, nes jis spalį buvo nuteistas už nesėkmingą mėginimą inicijuoti Katalonijos regiono atsiskyrimą.

Ilgai lauktoje nutartyje sakoma, kad teismas nesuteiks galimybės O. Junquerasą laikinai paleisti iš kalėjimo, kad jis galėtų atsiimti europarlamentaro pažymėjimą. Šis sprendimas yra priešingas gruodį Europos Teisingumo Teismo (ETT) paskelbtai išvadai, jog po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų šis Katalonijos nepriklausomybės aktyvistas turėjo būti paleistas iš kalėjimo, kad galėtų tapti europarlamentaru.

Aukščiausiasis Teismas nurodė, jog jo sprendimas „suponuoja jo, kaip europarlamentaro, statuso įšaldymą“.

O. Junquerasas gegužę buvo išrinktas į EP, nors tuo metu Ispanijoje jam buvo taikomas ikiteisminis kalinimas dėl įtarimų, susijusių su šio politiko vaidmeniu uždraustame Katalonijos nepriklausomybės referendume ir trumpai gyvavusiame nepriklausomybės paskelbime.

Tačiau birželį jis nebuvo išleistas iš kalėjimo, kad galėtų dalyvauti Ispanijoje surengtoje europarlamentarų prisaikdinimo ceremonijoje, taip pat nuvykti į Briuselį įregistruoti savo statuso. Dėl šios priežasties politikas pateikė skundą teismui.

Praeitą mėnesį ETT nutarė, kad Ispanija turėjo leisti O. Junquerasui atsiimti EP nario pažymėjimą, nes net ir kalinamiems europarlamentarams yra taikoma deputatų neliečiamybė. Šį sprendimą sveikino katalonų separatistai.

Tačiau savo atsakyme ETT Ispanijos Aukščiausiasis Teismas išdėstė išvadą, kad O. Junquerasui negalima leistis akredituotis.

Dokumente nurodoma, kad ETT pripažįstama deputatų teisės laisvai keliauti nėra „nuo nuosprendžio saugantis skydas“, taip pat atmetė bet kokią galimybę pripažinti neveiksniu katalonų separatistų bylos nagrinėjimą, pasibaigusį O. Junqueraso paskelbimo europarlamentaru išvakarėse, arba vėliau jam skirtą nuosprendį.

Aukščiausiasis Teismas nurodė informavęs apie savo sprendimą Europos Parlamentą, taip pat Ispanijos centrinį rinkimų komitetą.

Ketvirtadienio nutartimi Aukščiausiasis Teismas taip pat atmetė praeito mėnesio gale valstybinės prokuratūros pateiktą patariamąją išvadą, kurioje sakoma, kad O. Junquerasui turėtų būti leista nuvykti į Briuselį atlikti reikalingų formalumų.

Tačiau joje taip pat sakoma, kad teismas turėtų „kuo greičiau“ kreiptis į Europos Parlamentą, kad šis įšaldytų O. Junqueraso neliečiamybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių