Quantcast

Ispanijoje karštis naikina arbūzų derlių: ar jų pritrūksime Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Nesibaigiantys karščiai sunaikino beveik visą arbūzų ir melionų derlių. Dauguma Ispanijos arbūzų – pageltę ir sausi. Anot ūkininkų, saulė iškepino virš 70 proc. šios vasaros derliaus, pranešama LNK reportaže.

„Kai arbūzų tiek mažai, tai ir jų kaina išauga, bet ir tai nepadeda. Nemažai ūkininkų jau parduoda savo laukus, nes visai nepavyksta užsidirbti“, – kalbėjo vienas Ispanijos ūkininkas.

Negausus derlius Ispanijos prekybininkus verčia smarkiai kelti kainas.

„Taip, šiuo metu turime tikrai daug mažiau arbūzų ir melionų, tad parduodame brangiau. Įprastai jų kaina vasarą būna bent perpus mažesnė nei dabar“, – teigė viena prekybininkė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vietos gyventojai sakė, pamačius, kad kilogramas arbūzų kainuoja beveik 2 eurus, noras pirkti iškart dingsta.

„Ar kas kada nors girdėjo, kad arbūzas kainuotų 10 ar 12 eurų, tai tiesiog beprotybė. Bet aš manau, kad tai dėl sausros, nes visai nelijo. Žinoma, melionai ar arbūzai yra nedrėkinimo žemės vaisiai, bet jiems vis tiek reikia bent kiek vandens. Jei visai nelyja – jie stebuklų irgi negali padaryti“, – savo mintimis pasidalino pirkėja.

Prekybininkai neslėpė, kai vaisių iš ūkininkų gaunama tiek mažai, tai pardavimus tenka stipriai normuoti.

Žinoma, kad žmonės skundžiasi didelėmis kainomis, bet mes nieko negalime padaryti.

„Vakar iš viso nė vieno arbūzo neradome. Net dukra manęs klausė, ar dabar jų iš vis kur nors galima nusipirkti. Atsakiau, kad nežinau“, – komentavo kita ūkininkė.

Lietuvos prekybos centruose vaisių netrūksta.

„Šiuo metu mūsų asortimente yra ispaniškų, besėklių arbūzų ir įvairių kaulavaisių, pavyzdžiui, persikų, nektarinų“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė ryšiams su žiniasklaida Raminta Gecevičiūtė.

Tačiau prekybininkai pastebi, kad kai kurių vaisių iš Ispanijos atvežama vis mažiau.

„Arbūzus vežame iš Graikijos dėl to, kad tiekimo kaina yra mažesnė ir galime pasiūlyti mažesnę kainą ir savo pirkėjams. Melionus vežame iš Ispanijos ir iš tikrųjų šiuo metu yra susidariusi situacija, kai derlius jau mažėja“, – teigė „IKI“ komunikacijos vadovė Valda Budrienė.

„Šiemet Ispanijoje dėl alinančių karščių išties gauname informacijos iš partnerių, kad labiausiai paveikti yra melionai ir arbūzai dėl smėlio audrų ir dėl mano minėtų alinančių karščių. Dažniausiai melionai ir arbūzai būna su įvairiais nudegimais“, – sakė „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Eglė Krasauskienė.

„Trūkumo šiuo metu kol kas nejaučiame, bet signalų, kad derlius menksta iš Ispanijos tikrai turime. Tad jau dabar apie tai galvojame ir ieškome tam alternatyvų“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė ryšiams su žiniasklaida.

Ar kas kada nors girdėjo, kad arbūzas kainuotų 10 ar 12 eurų, tai tiesiog beprotybė.

Anot prekybininkų, vasarą užsakinėti ispaniškų vaisių dažniausiai neapsimoka, nes jų kaina būna didelė. Štai ispaniški arbūzai Lietuvoje irgi nepigūs – po 2 eurus, o, pavyzdžiui, graikiški – daug pigesni.

„Vežamės daugiausia kaulavaisius, tai yra – abrikosai, nektarinai ir panašiai. Tai su jų tiekimu nėra jokių sunkumų“, – teigė „IKI“ komunikacijos vadovė.

Ispanai sakė, kad be arbūzų išgyventi vasarą jiems labai sunku.

„Tai yra pagrindinis vasaros vaisius, aš net nežinau, ką kita žmonės pirks, nes dabar visi vaisiai labai brangūs“, – sakė viena kalbinta ispanė.

„Aš nežinau, ar visus vaisius išveža į užsienį, ar kaip, bet pas mus jų labai mažai. Ir viskas taip brangu. Kai arbūzas kainuoja beveik 5 eurus, tai yra beprotiška“, – juokėsi kita ispanė.

„Viskas labai pabrango, ne tik arbūzai. Viskas dabar brangu“, – teigė kalbinta moteris.

„Žinoma, kad žmonės skundžiasi didelėmis kainomis, bet mes nieko negalime padaryti“, – komentavo ispanų prekybininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asz

Asz portretas
Auga arbūzai ir persikai ir Lietuvoje bet mūsų ūkininkai geriau burokus obuolius ir pan. augina

IR BE ARBŪZŲ GYVENTI GALIMA ....

IR BE ARBŪZŲ GYVENTI GALIMA .... portretas
Nors aš tai ant stogo jau kelinti metai auginuosi. Užauga 10 - 7 arbūzai ir mums jų pilnai pakanka "varnelei" pasidėti , kad arbūzų jau pavalgyta ...

ne ekspertas

ne ekspertas portretas
kai pradeda rypaut apie zuvusi derliu ,zinok kils kainos.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių