Quantcast

Ispanijos ir Maroko premjerai susitiko stiprinti tarpusavio santykių

  • Teksto dydis:

Ispanijos ir Maroko vyriausybės ketvirtadienį surengė plataus masto susitikimus, kurių metu buvo siekiama nutraukti diplomatinę įtampą ir sudaryti susitarimus dėl muitinių sienos kirtimo punktuose ir verslo plėtros.

Trečiadienį į Rabatą atvyko Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ir 11 vyriausybės ministrų, kurie kartu su Maroko ministru pirmininku Azizu Akhannouchu (Azizu Akanušu) kalbėjo ekonomikos forume. Ketvirtadienį abu vadovai vėl susitiko, o kiti ministrai susirinko atskirai.

Tikimasi, kad vėliau ketvirtadienį jie pasirašys susitarimus, pagal kuriuos Ispanijos Šiaurės Afrikos anklavų Seutos ir Meliljos, kurių Marokas oficialiai nepripažįsta kaip Ispanijos teritorijų, sienos perėjimo punktuose bus atidaryti muitinės biurai. Tai turėtų paskatinti vietos ekonomiką abiejose sienos pusėse.

Pasienyje taip pat kartais kyla įtampa dėl migracijos. Ispanijos ir Maroko pasienio policijos metodai buvo intensyviai tikrinami po to, kai pernai šturmuodami Meliljos pasienio užtvarą žuvo mažiausiai 23 afrikiečiai vyrai, kurių dauguma, kaip pranešama, buvo pabėgėliai iš Sudano.

Marokiečiai sudaro didžiausią užsieniečių bendruomenę Ispanijoje, kur jų gyvena 800 000, o Ispanija yra didžiausia užsienio investuotoja Maroke, todėl ekonominis bendradarbiavimas yra vienas svarbiausių Maroko vyriausybės prioritetų.

Marokas, panašiai kaip Turkija ir kitos Šiaurės Afrikos šalys, gauna ekonominės naudos iš Europos Sąjungos mainais už nelegalios imigracijos į Ispaniją ribojimą. Tačiau tai nesustabdė tūkstančių migrantų ir pabėgėlių, tarp jų ir jaunų marokiečių, ieškančių geresnės ateities Europoje, nuo pavojingų bandymų kirsti Viduržemio jūrą arba pavojingų kelionių per Atlantą į Kanarų salas.

Ispanijos svečių Maroke darbotvarkėje nebuvo vieno asmens: karaliaus Mohammedo VI (Mohamedo VI).

Trečiadienį jis ir P. Sanchezas telefonu kalbėjosi apie „naują erą“ santykiuose, pranešė Ispanijos ministro pirmininko biuras. Ketvirtadienį P. Sanchezas turėjo aplankyti karaliaus senelio Mohammedo V (Mohamedo V) kapą.

Praėjusiais metais P. Sanchezas susitiko su karaliumi, kad užbaigtų 2021 metais kilusią diplomatinę krizę dėl ginčijamos Vakarų Sacharos teritorijos. Per tą susitikimą P. Sanchezas paskelbė apie „naują dvišalių santykių etapą“ su Maroku, kuris yra svarbus ES partneris kovojant su ekstremizmu ir padedant bloko migracijos politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Liuks ,pasaulis gražus ir geras , tik blogio imperijai reikia perversmo.Tuomet ateitų šviesi diena ir rytojus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių